/ БТА
Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) подреди запалени свещи във формата на числото 84 - колкото е броят на загиналите при трудови злополуки българи през изминалата година, по оперативната информация на Националния осигурителен институт.

Инициативата бе по случай Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници. Датата е обявена и за Световен ден за здравословен и безопасен труд. На мемориалната плоча тази сутрин пред централата на синдиката бяха поднесени венци и цветя.

Отбелязваме Световния ден за безопасност и здраве при работа

В такъв ден обикновено свеждаме глави, спомняме си за това какво не сме направили, опитваме се да преглътнем числата, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта нуждата от подобряване на превенцията при работа.

БТА

По думите на заместник-министъра на труда и социалната политика Емил Мингов Инспекцията по труда прави проверки, които целят да се установи несъответствие между законовите разпоредби и това, което е в предприятията относно безопасните условия на труда. Това, което констатира инспекцията, не е радостно, каза той. И подчерта, че синдикатите и отговорните институции трябва да са единни в усилията да се намали трудовият травматизъм.

България е лицето на МТСП е поела ангажимент да реализира Конвенция N155 за безопасност и здраве при работа от 1981 г. и Конвенция N187 за насърчаване на рамката за безопасност и здраве при работа от 2006 г., посочи още Мингов.

От КНСБ подчертават, че на 110-ата сесия на Международната конференция на труда през юни 2022 г. е прието, че безопасните и здравословни условия на труд са основно човешко право за всеки работник. С това решение двете конвенции стават основни и всички държави членки на Международната организация на труда са длъжни да ги спазват, независимо дали са ги ратифицирали, отбелязват от синдиката.

Инспекцията по труда ще бъде безкомпромисна към некоректните работодатели, увери директорът на ведомството Екатерина Асенова.

БТА

КНСБ проведе и дискусия за подобряване на условията на труд.

Европа е поставила цел 2030 г. да няма смъртни случаи при трудови злополуки в Европейския съюз. Някои държави вече са го постигнали, за съжаление ние вървим точно в обратната посока, отбеляза вицепремиерът на синдиката Огнян Атанасов.

За да постигнем нулева смъртност на работното място, трябва да постигнем ясна програма със съответните мерки как това да се постигне, добави той.
КНСБ настоява да се създаде постоянна експертна работна група по изпълнение на Националната програма по безопасност и здраве при работа 2022 - 2024 г. Предлага се да има и национален форум по Закона за безопасни условия на труд през тази години за отчитане напредъка по изпълнение на програмата. 
КНСБ връчи днес и годишните награди „Прометея", с които конфедерацията отличава работодателите, постигнали добри резултати за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Сред отличените бяха МБАЛ "Д-р Никола Василев" в Кюстендил, Средно училище с езиково обучение "Ал. С. Пушкин" във Варна и „Дънди прешъс металс“ в Челопеч.

Показването на добрите примери е важно, подчерта Пламен Димитров. 
Борислава Бибиновска, БТА