Кметът на Пловдив влиза в ролята на Александър Велики
Кметът на Пловдив влиза в ролята на Александър Велики / снимкa: Дарик - Пловдив
Кметът на Пловдив влиза в ролята на Александър Велики
31209
Кметът на Пловдив влиза в ролята на Александър Велики
  • Кметът на Пловдив влиза в ролята на Александър Велики

Освен в икономическа, Пловдив се оказва и в културна блокада, каза кметът Славчо Атанасов по повод предложението на Министерството на културата да закрие Пловдивската опера. Затова изпратих писмо до премиера, министъра на културата и областния управител, в което настоявам за спешна среща, заяви той. На нея градоначалникът ще помоли ОФД-Пловдив да изсвири 7-ма Ленинградска симфония на Шостакович*.

Кметът беше категоричен, че не изключва и поход на пловдивчани пред Министерството на културата, където Пловдивската опера да изнесе представление. Гаврите с Пловдив започнаха да стават прекалено много, коментира Атанасов.

В писмото до Министерството на културата Община Пловдив предлага вместо в Пловдивска филхармония, ОФД-Пловдив да се преструктурира в Държавна опера и филхармония - Пловдив. Един от основните мотиви за това предложение е фактът, че най-модерната оперна сцена у нас, която е в период на реконструкция, е на територията на Пловдив. По проект ремонтните дейности в Градския дом на културата, където е въпросната сцена, трябва да приключат до пролетта на 2011 г.

* Едно от най-известните произведения на руския композитор Дмитрий Шостакович е 7-ма симфония, известна като „Ленинградска". Тя носи това име, понеже е била изпълнявана в градското метро на Ленинград - днешен Санкт Петербург, по време на блокадата на града през Втората световна война (б.а.).