Българският премиер прие на официално посещение своя колега от Северна Македония Димитър Ковачевски. Тържествената церемония започна на площад "Св. Александър Невски" точно в 16:00.

Под звуците на тържествени маршове и химните на двете страни, двете делегации се срещнаха.

Двамата премиери положиха след това венци пред Паметника на Незнайния воин, съпроводени след това от тържествения марш "Тих бял Дунав".
 

Кирил Петков Димитър Ковачевски
БТА


В рамките на визитата, която ще продължи и на 25 януари, ще се проведе и съвместно заседание на правителствата на двете държави.

В рамките на събитието Петков и Ковачевски ще разговарят на четири очи, ще се проведат встъпително и същинско пленарно заседание на делегациите на двете страни.
 

Димитър Ковачевски
БГНЕСПаралелно са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите: икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж. Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия между Република България и Република Северна Македония по историческите и образователните въпроси. В края на съвместното заседание на двете правителства ще бъдат подписани двустранни документи, след което министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите.
 

Димитър Ковачевски Кирил Петков
БГНЕС

Димитър Ковачевски Кирил Петков
БГНЕС

Димитър Ковачевски Кирил Петков
БГНЕС


Двамата премиери също така поставиха венци и на паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в София.

Димитър Ковачевски Кирил Петков
БГНЕС

Димитър Ковачевски Кирил Петков
БГНЕС