Кирил Петков
Кирил Петков / БГНЕС
Около 120 са заявилите желание за евакуация
"В момента откриваме 3 пункта, в които ще можем да приемаме българи. Около 120 са заявили желание да се евакуират". Това заяви премиерът Кирил Петков след заседанието в МС във връзка с евакуацията на български граждани от Украйна.

Петков обясни, че българското правителство е задействало оперативни групи по различните рискове, за да са сигурни, че във всяко едно измерение, са готови.

По думите му не трябва да се предизвиква паника, защото "към момента няма никакъв риск за военни действия към България".

По-рано днес премиерът посочи, че българските институции изготвят ясни планове по очертаните приоритети, като приоритет номер едно е извеждането на българите от Украйна. 

Той уточни, че с Министерството на транспорта са организирали сухопътен транспорт за тези 4000 човека, които имат нужда от убежище.

"Работим с МВР и ДАНС да организираме бързо обработване на данни на тези хора, за да можем да ги приемем. България ще бъде партньор, който ще говори в един глас с ЕС и НАТО. Днес в 20 часа ще съм в Брюксел. Ще говорим с европейските лидери за енергийна сигурност, киберсигурност", допълни Петков.

Президентът Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България

Той беше категоричен, че ще направят всичко възможно "рисковете в тази ситуация да не повлияят на българските домакинства".

"Остро осъждаме руската военна агресия срещу Украйна", написа по-рано премиерът в социалната мрежа Twitter по повод на ситуацията в Украйна.

"Използването на военна сила срещу суверенна държава е неприемливо в XXI век", пише още министър-председателят. 

 

БТА