Отново километрична опашка от автомобили на граничен пункт „Кулата”. Още рано сутринта колоната надхвърли 5 километра, а преминаването на границата отнемаше около 2 часа. Според властите основният проблем са големият брой туристи от Сърбия, които подлежат на по-строг контрол и проверка на границата, посочва NOVA.

Съседният граничен пункт „Илинден” е затворен за леки автомобили, от там могат да преминават само камиони. На „Кулата” е създадена специална организация и колоната от леки коли се пропуска на части.

Гърция обяви: От 1 юли влизането от България ще бъде възможно само през ГКПП „Кулата-Промахон“

Много голям е и броят на румънските и сръбските туристи. Това води до голямото забавяне, така граничните власти обясняват ситуацията. Причината е, че граничните пунктове между Гърция и Северна Македония са затворени.

И в петък продължава да важи правилото за произволна проверка на QR –кодове. Тя минава бързо и протича само с бърз преглед на документите.

За разлика от чуждестранните туристи, сред българските има голямо напрежение, причинено от дългото чакане. Докато преминаването на границата отнемаше 2 часа в ранните часове на деня, то след 8 часа то отнемаше над 3. Автомобилите се придвижват с около 15-20 метра за 15 минути.

Гърция: Следващите две седмици са решаващо изпитание за туризма


Опашката на „Кулата” се оформи още в 5 тази сутрин - предимно от сърби и румънци. А сред тях се наредиха и българите. В колоната туристите се надяваха, че мерките за контрол на границата, които гръцките власти налагат, скоро да бъдат облекчени.

Обходният път през село Кулата отново беше блокиран, а това доведе до недоволство от хора, които пътуват до Гърция по работа.

А броят на тежкотоварните камиони в петък е учудващо малък. Пътуващи тирове почти няма, няма и опашка на „Кулата”.
nova.bg