Катастрофата край Габрово станала заради несъобразена скорост
Катастрофата край Габрово станала заради несъобразена скорост / снимка: Дарик - Габрово
Катастрофата край Габрово станала заради несъобразена скорост
21161
Катастрофата край Габрово станала заради несъобразена скорост
  • Катастрофата край Габрово станала заради несъобразена скорост

Изпреварване при излизане от завой с несъобразена скорост по мокър и хлъзгав път е причинило тежката катастрофа с пътнически автобус, която стана снощи на изхода на Габрово.

„Много съжалявам за това, което се случи. Досега не съм имал такива произшествия", каза пред Дарик водачът на автобуса, който вчера катастрофира на изхода на Габрово за Севлиево. 50-годишният Иван Атанасов е настанен в ортопедично отделение на Габровската болница с фрактура. Той има 25-годишен стаж като шофьор, а в плевенската фирма „Ирена", собственик на автобуса, работи от месец. По неговите думи наказван е за превишена скорост преди години, а преди няколко седмици има и наказание от ДАИ.

Атанасов разказа пред Дарик, че инцидентът е станал при задминаване на джип с ловешка регистрация. Водачът на задминавания автомобил набил спирачки рязко при вида на шахматните ограничители на скоростта, които се намират в този участък на пътя, което наложило автобусът също да намали и заобиколи, при което навлязъл в тревната площ на разделителната ивица между платната и се обърнал. Атанасов не отрече, че се е движил с превишена скорост и че водачът на джипа е помагал за изваждане на хората от катастрофиралия автобус. Той каза още, че предните гуми са били нови, но задните са си „неговите, пистови". Категоричен е, че не е бил уморен, тъй като е седнал зад волана в Казанлък, когато е сменил другия шофьор. Според него основната причина за катастрофата са изкуствените ограничители на скоростта. Съоръжението бе сложено преди около година заради друг тежък пътен инцидент.

По думите на прокурор Стоян Петков причините за инцидента са комплексни като не бива да се пропуска хлъзгавия и мокър път. Предстоят разпити на свидетели и експертизи. В понеделник ще стане ясно дали образуваното дознание ще бъде възложено за разследване на следствения отдел в окръжна прокуратура предвид тежестта на произшествието.

При катастрофата загина един човек, а други деветима са с различни наранявания без да има опасност за живота им. На място почина 58-годишен пътник от Гулянци. Шестима от пострадалите са настанени в хирургическото и в ортопедичното отделение на областната болница в Габрово със счупвания по тялото и с други наранявания. В габровската болница има и 9-годишно момиче от Плевен, което е получило мозъчно сътресение и коремна травма. Другите трима пострадали са прегледани и са освободени.

Разказът на шофьора чуйте в прикачения аудиофайл.

Новини от Габрово