Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / МС
Радвам се, че въпреки сложната ситуация в Афганистан, въпреки факта, че предстои изтегляне, вие продължавате да изпълнявате задълженията си по достоен начин. Съвсем скоро ще се наложи да прибираме нашите военнослужещи и това е правилното решение. Това каза министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов по време на видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница, каквато по традиция се прави в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май. В нея участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В момента 165 български военнослужещи изпълняват задачи в четири операции на НАТО, сред които са "Решителна подкрепа" в Афганистан и на стабилизиращите сили в Косово, както и в пет операции на Европейския съюз, между които "Алтеа" в Босна и Херцеговина и мисията за обучение на силите за сигурност на Мали.

САЩ и НАТО започнаха окончателното си изтегляне от Афганистан

Каракачанов пожела в оставащите седмици до началото на изтеглянето здраве на личния състав и успешно завръщане в Родината, като поздрави военните ни в Афганистан с предстоящия празник на Българската армия. Адмирал Емил Ефтимов също поздрави контингента и напомни, че при изпращането им в Карлово е обявил, че продължителността на мисията зависи от предстоящото политическо решение, което е факт, след като в средата на април НАТО взе решение за прекратяване на мисията и за изтегляне до септември тази година. Пред вас стои задачата да приключим мисията организирано, спазвайки мерките за сигурност и противоепидемичните мерки, каза адмирал Ефтимов.

От 42-ия ни контингент в Афганистан докладваха, че обстановката по сигурността в Афганистан се запазва усложнена и нестабилна. Българският контингент успешно изпълнява мисията си, прилагат се мерки за защита на личния състав от разпространението на COVID-19. На територията на базата не са регистрирани случаи на коронавирус.

Участието на Въоръжените сили на България в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/ започна през февруари 2002 и завърши в края на 2014 година. От началото на 2015 г. операцията се трансформира в небойната мисия на НАТО "Решителна подкрепа", в която участваме и към момента с контингент от около 120 военнослужещи, които изпълняват задачи, свързани основно с охраната на част от вътрешния периметър на база "Летище Баграм". Досега в операцията в Афганистан са участвали над 11 200 български военни.

Официално: Българският контингент от Афганистан ще бъде постепенно изтеглен

От Босна и Херцеговина, където досега са участвали общо над 3580 български военни, съобщиха, че обстановката по сигурността в зоната на операцията "Алтеа" остава относително спокойна и стабилна, нивото на риск се оценява на ниско, няма сведения за заплаха срещу българския контингент. Каракачанов каза, че ситуацията в Босна е такава, че може да се промени в рамките на часове, и добави, че военните ни изпълняват мисията си по достоен и професионален начин.

От Косово, където досега сме участвали с над 1170 военнослужещи, съобщиха за относително спокойна, но динамична във вътрешнополитически план обстановка. Министър Каракачанов каза, че тази мисия е най-близо до българските граници, но това съвсем не я прави лека, и подчерта важността й.

От Мали, където е най-малкият ни контингент - от военни медици, докладваха, че обстановката в зоната на тренировъчната мисия остава нестабилна, нивото на риск се оценява като високо, но няма сведения за заплаха срещу българския контингент. Каракачанов и адмирал Ефтимов изтъкнаха високо ниво на българската военна медицина.

Те поздравиха по повод предстоящия празник българските военни, които изпълняват задачи в операции и мисии на НАТО и ЕС. Във видеоконферентната връзка участва и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.