По думите му в момента България е първа в ЕС по смъртност по отношение брой на починали от COVID-19 на брой на населението
Около 5% от ваксинираните могат да се заразят с коронавирус. Това заяви пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев – консултант на Столичната община по въпросите на ваксинирането.

„Целта на ваксините е да намалим до минимум нуждата от влизане в болница и риска от тежко изкарване на вируса. 85%, 90% от имунизираните срещу COVID-19 въобще няма да се заразят“, каза още той.

Според него задължително трябва да се ваксинират служителите на социалните домове и за медиците.

По въпроса с третата бустерна доза на ваксините за COVID-19, Кантарджиев заяви, че СЗО е против от етична гледна точка. „Африка не е ваксинирана, ние европейците ще си правим по 3 ваксини“, заяви той.

На въпрос как трябва да протече учебната година в условията на пандемия, Кантарджиев отговори, че се доверява на експертите в здравното и образователното министерства. „Трябва да балансираме между риска за здравето и риска за отъпяването“, заяви още проф. Кантарджиев.

Не трябваше да стигаме до тази зона и не трябваше да пропускаме тези 100 златни дни, в които нямаше епидемично разпространение в страната. Трябваше в края на юли , началото на август да се обърне внимание на някои мерки.

По думите му в момента България е първа в ЕС по смъртност по отношение брой на починали от COVID-19 на брой на населението.

„Не трябваше да стигаме до тази зона и не трябваше да пропускаме тези 100 златни дни, в които нямаше епидемично разпространение в страната. Трябваше в края на юли, началото на август да се обърне внимание на някои мерки“, каза още Кантарджиев. И допълни: "За три дни стигаме брой на жертви, колкото при поредица от атентати в Кабул". 

Според проф. Кантарджиев Планът за справяне с пандемията трябва да се спазва.