Преди обяд над Западна България ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места с гръмотевици, има условия и за градушки. По-интензивни ще са явленията на места северозападните райони. Жълт код за опасно време е обявен в 7 области на страната - Видин, Монтана, Враца, София област, София, Перник и Кюстендил. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

„Със сигурност ни очакват още градушки тази седмица. Това е обичайно явление за нашите ширини”, обясни пред NOVA климатологът Симеон Матев.

Жълт код за дъжд и гръмотевични бури в част от страната

Иначе градусите ще се понижат слабо до сряда, като след четвъртък отново ни очаква сух период. Максималните температури няма да падат под 25 градуса. Захлаждането в следващите три дни ще е по-скоро освежаване, увери климатологът.

Слаби валежи ще има в сряда и по морето.

В следващите 10 дни не се очакват екстремни горещини, посочи климатологът. Ще бъде приятно, слънчево и топло, с възможни валежи на места.

Мощна буря с вятър и градушка удариха Врачанско, улиците се превърнаха в реки (ВИДЕО)

По повод бедствието, което връхлетя част от Западна Европа с много дъжд и наводнения, Симеон Матев обясни, че през следващите дни времето там ще се успокои.

На въпрос дали е възможно такива наводнения да връхлетят и България, той посочи:

„Възможно е. Ние сме били свидетели и на по-големи по площ стихии“.

Природна катастрофа в Германия: Извънредно положение в Бавария, разрушения и още жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)