Жертвите на опустошителните наводнения в Германия непрекъснато се увеличават и вече са над 150, съобщи полицията. Само в германската провинция Райнланд-Пфалц има 110 загинали, потвърдените жертви в провинция Северен Рейн-Вестфалия са 45. В района Арвайлер има 670 ранени. В много от околните райони електричеството и телефонните линии още не работят. В Горна Бавария, в района Берхтесгаденер ланд беше обявено бедствено положение. Федералният канцлер Ангела Меркел планира да посети селището Шулд в община Айфел, което е особено тежко пострадало от бурята, за да си създаде представа за общата ситуация.

Загиналите при опустошителните наводнения в Германия надхвърлиха 141
 

Районът Бертехсгаденер ланд в германската провинция Бавария беше обявен за зона на бедствие заради наводнения, предаде ДПА.

Активизиралили са са много земни свличания, а екипите на пожарникарите са претоварени, каза говорител на Центъра за управление на кризисни ситуации "Траунщайн".

„Потопената“ Германия и следите от водния ад (СНИМКИ)

Германия
БТА

Градовете Берхтесгаден и Бишофсвизен в Югоизточна Бавария са особено силно пострадали.

Живеещите в някои къщи вече са евакуирани.

Населението беше призовано да стои далеч от мазетата и долните етажи и да не излиза по улиците.

Воден ад в Германия: Броят на жертвите расте постоянно, градове и села са залети

Германия наводнения
Gulliver/Getty Images

Германия наводнения
Gulliver/Getty Images

По оценки на експерти нивото на реките Берхтесгаденер Ахе, Траун и Тиролер Ахен може рязко да се повиши. Водата в района на Берхтесгаденер Ахе вече се е повишила с 1,5 метра.

Германия
БТА

Поройни дъждове от по 100 литра на квадратен метър предизвикаха наводнения и в източната германска провинция Саксония, предаде ДПА. Високите води засегнаха популярен хълмист туристически район, известен като Саксонска Швейцария, по поречието на река Елба край Дрезден.

Местните власти в Саксонска Швейцария-Остерцгебирге обявиха, че до някои селища вече няма достъп: Нойщад, Зебниц, Бад Шандау, Райнхардсдорф-Шьона и Гориш.

Властите призоваха хората да избягват избени помещения, подземни гаражи и подлези.

Наводнени са пътища и пешеходни зони.

Водна стихия в Германия, десетки са в неизвестност (СНИМКИ/ВИДЕО)

Германия наводнения
Gulliver/Getty Images

Затворена е железопътната линия, свързваща Бад Шандау с чешкия град Дечин, обяви компанията "Дойче бан".

Промяната засяга движението на влаковете по маршрута Хамбург-Берлин-Дрезден-Прага. Очаква се влакове по тази линия да не се движат поне до следобедните часове на днешния ден.

Заради наводнените пътища влаковете не могат да бъдат заменени с автобуси, за да обслужват засегнатите райони.

Аварийните служби предупредиха, че се очакват големи наводнения, той като нивото на реките е силно повишено.
 

Германските власти ще предоставят спешна помощ в размер над 300 милиона евро за отстраняване на последиците от разрушителните наводнения в западната част на страната. Това съобщи вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц в интервю, публикувано в неделното издание на в. "Билд", предаде ТАСС.

"Необходими са общонационални усилия. На правителственото заседание в сряда ще предложа две неща. Първо - спешна помощ", заяви Шолц.

"При последните наводнения бяха заделени над 300 милиона евро и в дадения случай вероятно ще са необходими също толкова", уточни той.

"Второ - трябва да създадем основа за програма за възстановяване, за да можем бързо да ремонтираме разрушените домове, пътища и мостове. От предишните катастрофи знаем, че става дума за милиарди евро", констатира министърът.
БТА