На 21 декември се навършват 14 години от трагедията пред дискотека „Индиго“, при която загинаха седем деца, а десетки бяха ранени.

Всяка година на мястото на бившата дискотека (на стадион „Юнак“) се събират оцелелите от трагедията деца и родители на жертвите, за да си спомнят за загиналите Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.

Какво си спомнят оцелелите 14 години след ада пред Индиго (ВИДЕО)
netinfo

Какво си спомнят оцелелите 14 години след ада пред Индиго (ВИДЕО)
netinfo

Трагедията пред дискотека "Индиго" - 10 години по-късно

Биляна и Мирела оцеляват.  Мирела закъснява, Биляна е спасена, а „Индиго” взима живота на най-добрата им приятелка Елена.

Днес Мирела и Биляна разказват пред Нова телевизия спомените си от нощта на трагедията.

„Много често ходихме в тази дискотека. Проблемът беше, че моята приятелка не я пускаха да отиде и трябваше аз да се помоля да я пуснат и нея. Преди да отидем в дискотеката, отидохме до църквата „Св. Седмочисленици”. Аз запалих свещ, но тя - не. Имаше много време преди началния час на дискотеката, но ние решихме да отидем по-рано”, спомня си 14 години по-късно Биляна.

„Започнаха да идват много хора, само че тези, които идваха отзад, не виждаха, че ние сме напред и не ни пускат да минем. Блъсканицата беше наистина много жестока”, разказа тя.

„Това, което Биби ми разказа тогава, беше, че Елена е била облегната до стената, а нея са я дърпали и са се опитвали да я съборят. В един момент Елена вижда, че не може повече да я държи изправена и много бързо в суматохата тя я издърпва към себе си и сменят местата си. В този момент всъщност хората събарят Eлена и я повличат надолу”, спомни си Мирела.

Какво си спомнят оцелелите 14 години след ада пред Индиго (ВИДЕО)
netinfo

Какво си спомнят оцелелите 14 години след ада пред Индиго (ВИДЕО)
netinfo

Осъдени за трагедията пред дискотеката на глоба от по 800 лева бяха охранителите Георги Василев и Анри Силаги. Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи три месеца затвор с тригодишен изпитателен срок и глоба от 1500 лева, а управителят на дискотеката Ангел Николов - глоба от 3000 лева. Делото беше връщано и започваше отначало няколко пъти.

На 20 декември 2002 г. Софийският апелативен съд прекрати процеса и го върна на Софийска градска прокуратура за отстраняване на допуснати съществени нарушения. Последва и второ връщане на делото. Процесът бе насрочен за трети път на 30 март 2006 г. Ден преди това прокуратурата внесе за трети път обвинителния акт.

Източник: БГНЕС, Novanews.bg