/ Георги Димитров
Политически реакции заваляха, след като кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев, който е и настоящ служебен премиер, представи проектосъстава на служебния кабинет пред президента Румен Радев в понеделник. 

Кабинетът „Главчев 2“: Три промени в състава на служебното правителство (СПИСЪК)


Според проектосъстава на кабинета Главчев сменя вътрешния министър Калин Стоянов. Предложението е поста да заеме Атанас Илков.

enlightenedПП-ДБ

"Нямаме доверие в Атанас Илков", това отбелязаха в позиция от ПП-ДБ

ПП-ДБ нямаме доверие в Атанас Илков

"От ПП-ДБ нямахме големи очаквания, но предложеният кабинет надхвърля негативните очаквания. За съжаление служебният премиер Димитър Главчев не успя да се освободи от зависимостите си и отново предложи кабинет, удобен на задкулисието. Поредното издигане на "човек от системата" вместо обществено значима, външна за МВР фигура за служебен министър, погребва идеята за граждански контрол върху силовото ведомство", отбелязват те в нея. 

Божидар Божанов от ПП-ДБ също коментира избора на Атанас Илков за министър на вътрешните работи. 

"Според информацията, с която разполагаме, предложеният за министър на вътрешните работи е приближен до Пеевски. Неслучайно в последните седмици предупреждавахме, че ще сменят Калин Стоянов 1 с Калин Стоянов 2. Главчев отново реши да не излезе от сянката на Пеевски", отбелязва той в социалните мрежи. 

enlightened„Възраждане“ 

"Отново ни управлява правителство на Пеевски и Борисов, което „Възраждане“ не подкрепя", коментира пред журналисти народният представител от ПГ на „Възраждане“ Цончо Ганев. По думите на Ганев новото правителство е като старото, само че ново и отново сме в ситуация, в която ни управлява правителство на Пеевски и Борисов. 

enlightenedБСП

"Добре е, че г-н Главчев няма да е външен министър", каза пред журналисти председателят на БСП Атанас Зафиров. По думите му това е същият състав като предишния.

„Очакваме от премиера спешни консултации с политическите партии по отношение българската кандидатура за еврокомисар. Ако бъдем поканени, можем да предложим достойни кандидатури“, допълни той.

Междувременно самият Атанас Илков също направи коментар. "За да съм поел тази отговорност, съм убеден, че хората, които са в главната дирекция и в областните, са достатъчно достойни и добри професионалисти. Те са колеги с доказан опит, така че можем да приемем това предизвикателство", заяви Илков. 

Първи думи на Атанас Илков след номинацията му за служебен вътрешен министър

Държавният глава одобри проектосъстава и съобщи, че във вторник ще издаде указ за назначаване на предложеното правителство и за провеждане на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня