Апелират се шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия
През нощта и сутринта над 700 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите по републиканските пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

АПИ

Обработката на настилките продължава. Сняг вали в района на Смолян и в Северозападна България. В област Смолян е ограничено движението на моторни превозни средства с ремаркета и полуремаркета.

АПИ

Ограничено е преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 тона през проходите „Печинско“, „Рожен“, „Превала“ и „Троянски“. Между 15 и 50 см е снежната покривка в областта. През нощта е имало сигнали за закъсали автомобили, но всички вече са изтеглени. Слаб сняг продължава да вали на места в региона. Пътните настилки са заснежени, но почистени и обработени

До 50 см е снежната покривка в Смолянско

Обработки със смеси срещу заледяване са извършени тази нощ във всичките 24 района на София, съобщиха от Столична община. На терен 140 снегопочистващи машини са обработвали трасетата на градския транспорт, основни улици в кварталите, стръмни участъци, мостове, както и Южната дъга на околовръстен път и общинските пътища в районите „Витоша“, „Панчарево“, „Нови Искър“. 

АПИ

Продължават обработки в районите „Средец“, „Възраждане“, „Оборище“, „Овча купел“, „Красно село“.  В Природен парк „Витоша“ са опесъчени двата пътя „Драгалевци - Алеко“ и „Бояна - Златните мостове“. 

Към момента градският транспорт в София се движи навсякъде и изпълнява обичайните си маршрути. Почистват се и спирките по линиите на градския транспорт.  Аварийните екипи на Столична община извършват обходи на терен на улици и булеварди и мостови съоръжения.  Аварийните екипи на Столична община извършват обходи на терен на улици и булеварди и мостови съоръжения.

АПИ

Започна разчистване на речните корита в карловските села Каравелово и Богдан. Това съобщи кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. Той подчерта, че няма опасност за жителите на населените места, мярката е превантивна. "Повикали сме фирмите, които след наводнението миналата година работиха в селата и познават коритата", допълни кметът.

В четвъртък бе обявено частично бедствено положение заради застрашителното покачаване на нивото на река Стряма. Причината са обилните дъждове и снеговалежи, което води до свличането на много наноси от Средна гора.

АПИ

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Новата снежна покривка в планинските курорти създава рискове за лавинна опасност, обявиха от Планинската спасителна служба. Оттам напомнят на туристите да спазват маркировката и да са особено внимателни, ако излизат извън ски пистите

АПИ

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

АПИ

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130-20. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде предупреждение от първа степен - жълт код, за валежи от дъжд в 11 области в източната половина на страната. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Областите с предупредителен жълт код са: Добрич, Силистра, Варна, Бургас, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол и Велико Търново. В тези области ще има валежи от дъжд с количества до 20-30 литра на квадратен метър, а в отделни райони, главно в Североизточна България, и малко повече.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.
БТА/Агенция "Фокус"/АПИ/БНТ/БНР