/ БГНЕС
Иска ми се да вярвам, че тези призиви за промени в Наказателния кодекс са породени от истинска загриженост за приложението на закона, а не са плод на поредната конюнктура, поредното гонене на случая, или съпредизвикани от елементи на политически популизъм.
 
Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по темата за исканията за промяна на института за неизбежна отбрана в НК, заради случая с убийството от преди дни в Пловдив, който доведе до протести в няколко града. Той допълни, че ако се правят такива промени следва да се направят след внимателно обмисляне. И каза, че е едно да се мисли за разумна промяна на закона, а друго да се събират политически дивиденти от един или друг случай.
 
Борисов поиска прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс

За случаят от Пловдив, главният прокурор подкрепи колегите си и каза, че държавното обвинение не се е забавило с изнасянето на информация по случая. Като каза още, че справедливият гняв на гражданите е бил използван от някои политици съвсем тенденциозно.
 
По сигнала на БСП за ЧЕЗ главният прокурор каза, че произхода на средствата на купувача на дружеството се проверява вече от ДАНС и НАП, по разпореждане на министър-председателя. По втората част от сигнала за проверка на всички сделки довели до приватизацията на ЧЕЗ ще се извърши проверка, допълни той.
 

БГНЕС


При изслушване в правната комисия главният прокурор Сотир Цацаров изнесе данни, според които общия брой на незадържаните осъдени лица е 925. Сред тях 62 лица са с чуждо гражданство, а трима са с доживотни присъди. Укриващите се в чужбина осъдени лица са 700, сочи проверката на прокуратурата, а за 557 има издадени Европейска заповед за арест.
 
Главният прокурор отбеляза, че най-значителни са затрудненията по откриването на лица, които са избягали извън страната.
 
„Инерком” разполага с девет месеца да плати сделката с ЧЕЗ

Цацаров акцентира отново пред депутатите нуждата на промяна в Законите за СРС и комуникациите, която да позволи проследяване и подслушване на лица, които са избягали преди да бъдат приведени в затвора след осъдителна присъда. И допълни, че работна група работи по проект за такива промени.
 

БГНЕС


Във връзка с лицата избягали от правосъдието прокуратурата е създала електронен регистър на осъдените лица, който да съдържа последна актуална информация, и да бъде достъпен за МВР и Министерството на правосъдието.
 
Главният прокурор каза още, че е предложено на МВР да се създаде общодостъпен сайт - "Издирва се", организиран и администриран от вътрешното министерство със снимки и информация, какъвто съществува в други страни. Като отбеляза, че в него може да има данни и за изчезнали деца, възрастни хора и други.
БТА