Йовчев: Калин Георгиев е заявил желание да напусне системата
Йовчев: Калин Георгиев е заявил желание да напусне системата / netinfo

При добра организация СДОТО ще стане самостоятелна агенция и ГДБОП ще излезе от МВР, което би повлияло благоприятно на работата на службите. Това коментира новият вътрешен министър Цветлин Йовчев пред ТВ7.

Йовчев каза, че е не е свързан с Бойко Борисов и Цветан Цветанов, както и с други бивши управляващи. Приел е поканата да стане министър на премиера Пламен Орешарски като отговорен експерт, който се ръководи от личните си убеждения и от законите.

Йовчев предвижда структурни промени в Министерството на вътрешните работи (МВР) и обеща резултати до няколко месеца. Обсъжда се отделянето на Специализираната дирекцията "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в самостоятелна агенция и изваждането на Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) от МВР. Цветлин Йовчев подкрепя идеята и смята, че при добро взаимодействие между институциите промяната може да се реализира без проблем и да повлияе благоприятно върху работата на службите.

Вътрешният министър възнамерява да затегне контрола върху дейността на служителите на МВР и използването на специални разузнавателни средства (СРС). Той се разграничи от начина на работа на бившия премиер Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов, като заяви, че ще покаже едно съвсем различно поведение при управление на повереното му силово ведомство.

Новият вътрешен министър потвърди, че главният секретар Калин Георгиев е заявил желание да напусне системата. Все още нямам идея кой може да замени на поста комисар Георгиев, посочи още Йовчев. Той допълни, че всички, които не са лоялни, не са компетентни, не са съпричастни към дейността на министерството и към резултатите, които постига, няма да имат място на ръководни постове.

Йовчев гарантира, че всеки граждански сигнал за нарушения в МВР ще бъде разследван.

Вчера във временната парламентарна комисия по правни въпроси бяха приети поправки в Закона за ДАНС, според които Главната дирекция за борба с организираната престъпност да бъде преместена от МВР в Държавната агенция „Национална сигурност".

Според измененията антимафиотите изцяло ще преминат под шапката на агенцията като по този начин ДАНС ще възстанови някогашните си правомощия на разследващ орган, които бяха премахнати през 2009 г. От друга страна, за първи път структурата за борба с организираната престъпност няма да бъде под ръководството на вътрешния министър. Според вносителите на законопроекта от Коалиция за България и ДПС с това се цели да се разтовари МВР от свръхконцентрацията на власт, натрупана по времето на управлението на ГЕРБ.