Йордан Бакалов: Явно нещо скърца в тройната коалиция
Йордан Бакалов: Явно нещо скърца в тройната коалиция / снимкa: Sofia Photo Agency

НДСВ не ни правят услуга, коментира в предаването „Денят” на Дарик председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов възможността жълтите депутати да гласуват „въздържал се” при вота на недоверие. Но явно и ми направи впечатление, че има нещо, което скърца в тройната коалиция и нещото явно се оказа точно НДСВ и явно за лидера на НДСВ е дошъл моментът, в който той да придобие определени неща, които е поставил като условия да ги придобие, но до този момент не ги е получил, тоест той ще използва стари хватки, така да се каже, в политиката – „извиване на ръце”, коментира Бакалов. То нещата си личаха още тогава, когато в самата комисия разглеждахме доклада, който беше свързан с трафика на наркотици и държанието на самата политическа сила НДСВ, обясни председателят на парламентарната група на ОДС.

Още повече, че откакто е започнал този скандал, нито НДСВ, нито ДПС са изразили ясна позиция и подкрепа за министър Румен Петков. Те са казвали, че подкрепят министър-председателя Сергей Станишев. И от гледна точка на този факт аз не съм чак толкова голям оптимист – може би ще има много малка част от тях знакови гласувания като въздържал се – но искам да кажа, че въздържалият се се брои пак за против, обясни Бакалов.

Големият проблем на България е сенчестата политика. Да, действително, проблем е и сенчестата икономика, но по-големият проблем е сенчестата политика. Няма държава в света, която ако реши да ликвидира, или поне да минимализира сенчестата икономика до поносими граници, тя да не се справи, коментира още Бакалов.

Когато има обвръзка между сенчестата политика и сенчестата икономика, действително нещата стават доста проблематични, допълни Бакалов. „Сенчестата политика примерно е тази, която взема отношение при кадрови назначения, независимо къде – в агенция, в министерство. Сенчеста политика е тази, която определя предварително кой ще спечели определена обществена поръчка”, обясни термина Бакалов.