/ iStock/Getty Images
Митнически служители задържаха 56 040 къса (2802 кутии) цигари в един и същ микробус, проверен два пъти в рамките на 11 дни, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

Агенция "Митници"


На 26 ноември, около 07:00 часа, в района на ГКПП "Дунав мост II Видин-Калафат" митнически инспектори селектират за проверка микробус, пътуващ за Германия и управляван от лице, което вече е санкционирано за превоз без необходимите документи на тютюневи изделия с български бандерол.

В превозното средство освен водача пътуват още петима пътници. Микробусът е съпроводен до митническия терминал във Видин, където при последвалата физическа проверка е установено, че във фабричните му кухини има укрити стекове с цигари и тютюн за пушене.

Иззеха 2100 кг цигарена хартия на ГКПП „Дунав мост 2“ (СНИМКА)

Митническите служители изваждат 25 360 къса (1268 кутии) цигари от популярни чуждестранни марки, облепени с български бандерол. Освен тях са открити и 5 кг тютюн за пушене, разпределен в 125 пакета по 40 грама, също с валиден български бандерол.

Агенция "Митници"


Пътничка от микробуса заявява, че тютюневите изделия са нейни, но не разполага с необходимите документи за транспортирането на акцизната стока. Единадесет дни по-рано, на 15 ноември, митнически служители откриват 30 680 къса (1534 кутии) цигари в същото превозно средство, но управлявано от друг водач. Микробусът отново е спрян на изход от страната в района на ГКПП "Дунав мост II Видин-Калафат".

Митнически служители извършват проверка, при която във фабричните кухини отново са укрити стековете с цигари с валиден български бандерол. Водачът заявил, че тютюневите изделия са негови, но не разполага с необходимия опростен придружителен документ, съгласно изискванията на ЗАДС.

Агенция "Митници"


При други проверки на различни превозни средства, извършени на гранични пунктове на територията на ТД "Дунавска" в рамките на последния месец, митнически служители са задържали още 26 720 къса цигари, повечето от тях също облепени български акцизен бандерол.

От тях 14 520 къса цигари са намерени при проверки в района на ГКПП Дунав мост-Русе, а 12 200 къса  - в района на ГКПП "Силистра".