Напрежение и скандал в парламента броени дни преди местните избори. Председателят на Народното събрание Росен Желязков обяви, че се е провел извънреден Председателски съвет заради спешен доклад на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). В 13:00 ч. съветът ще продължи, като са извикани и представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) и вицепремиерът Мария Габриел.

"Имаше извънреден председателски съвет, дойде доклад от ДАНС, в който става ясно, че два дена, след като ЦИК направи публично генериране на хеш код, който е единият от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка", това обясни пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов и допълни: „Ето ви как се манипулират машини“.

По думите му заместник-министърът на електронното управление на ПП-ДБ е свалил кодовете, записал ги е с телефона си, свалил си ги е на флашка и "сега само може да подозираме къде са".

"На тези изброи, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани", добави Йорданов.

Според него заместник-министър Стойнов трябва веднага да бъде арестуван. Трябва прокуратурата да се задейства, защото е извършен държавен преврат на два пъти на избори с машини, категоричен бе Йорданов. 

Йорданов припомни, че според изборното законодателство, ако машините не работят, трябва да се гласува само на хартия. Най-разумният вариант в момента е да се махнат машините, настоя Йорданов.  

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че председателят на парламента е уведомен от ДАНС, че заместник-министър от Министерството на електронното управление е извършвал заснемане на процеса по генериране на код с телефона си, след като този процес два дни преди това е завършил, отбеляза Атанасова.

Тя заяви, че е уведомен и президентът Румен Радев. „Не знам какви последици ще има от това, но считам, че ако в момента ДАНС не е сезирал прокуратурата, то това трябва по най-бързия начин да се случи, защото сме само на часове от началото на изборния процес и това означава, че всеки, който има смисъл да обжалва евентуални резултати от изборите, би го направил, ако се гласува с тези машини. Ние в момента не знаем тези два кода, в колко машини е налят софтуерът, дали е разпространен из цялата страна“, добави тя.

„Ние въведохме чрез промените в Изборния закон два вида удостоверяване на софтуера на машините“, обясни Атанасова. По думите ѝ единият хеш код, който всички партии, представители на Министерството на електронното управление, на "Сиела", на "Смартматик", имат и са удостоверили със собствен подпис, че е генериран пред тях. Вторият код, който е абсолютно таен код и е ключ към въпросния софтуер и без него не би могло да се промени каквото и да е в машините, се генерира в Министерство на електронното управление и след това се унищожава цялата инфраструктура, която го генерира, уточни Атанасова. По думите ѝ впоследствие се оказало от справката на ДАНС, че след като този процес е завършил веднъж, заместник-министър на електронното управление нарежда отново да бъде генериран този код за достъп и си записва на собствения телефон целия алгоритъм как това се случва. „Това е огромен по своите размери скандал“, смята Атанасова.

„Искрено се надявам ПП-ДБ да се разграничат от този човек, който си е позволил да извърши едно такова действие“, коментира Атанасова. По думите ѝ това е нарушение не само на изборния процес, на изборните права на гражданите, но и пробив в националната сигурност, ако се е случило точно по този начин. Според нея самата справка от ДАНС казва, че има видеозапис, в който ясно се виждат всички тези действия.

„Към този момент не можем по категоричен начин да кажем как би стартирал изборният процес, но сами разбирате, че ЦИК трябва да ни даде пълната информация, както и ДАНС вероятно трябва да има повече информация за това колко от машините са вече предоставени в областните управи, дали пътуват, дали този софтуер е стигнал, изобщо какъв софтуер е стигнал“, добави Атанасова.

Тя отбеляза, че това са избори във всички общини. По думите ѝ най-сериозният риск е след това да бъде сезиран съдът и да бъдат касирани изборите. Атанасова апелира групата на ПП-ДБ да изпрати представител на този председателски съвет, както и групата на БСП. "Ние вече като партия сме преживявали веднъж "Костинброд". Ако втори път на българските граждани им се случи да преживеят това с подправяне или със смяна на софтуер, с "машинен Костинброд", то това в никакъв случай не можем да кажем, че е пробив за демократични ценности", коментира тя.

За първи път в историята на България мандатоносителят от "Продължаваме Промяната-Демократична България", заедно с опозицията, бламира закони от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Отказът от това да се отхвърли вето на президента, за нас е абсолютно необясним, каза още Атанасова.

„Това, което се случва е нечувано в българската история. На практика, ако не се намери решение да няма машини, изборите ще бъдат абсолютно опорочени и трябва да бъдат касирани навсякъде“, това коментира съпредседателят на ПГ на ДПС пред журналисти Делян Пеевски.

"Това, с което ни запозна председателят на парламента, е как един заместник-министър си е заснел целия процес по сорс кода и сега някои имат двата кода и може да направи една голяма ала-бала в държавата", заяви Пеевски.

Той коментира, че очакват колегите от "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) веднага да се разграничат от този заместник-министър. „Очакваме от премиера веднага да го освободи, не само него, а и министърът“, заяви Пеевски и добави, че това, което се е случило в това министерство, е нечувано.

„Да видим каква реакция ще имат по темата и компетентните органи също. Някой иска да открадне изборите в България“, добави той. По думите му в момента по тази тема, отговорност трябва да поемат министърът, заместник-министърът и премиерът.

„Заместник-министър, който е назначен от премиера снима с телефона си компютъра със сорс кодовете, с които да манипулират машините. Затова сме повикали и ЦИК в момента, да се намери решение. Машини не трябва да има в неделя. Ако машините останат – тези избори ще са приключили и всеки кандидат ще ги обжалва“, каза Пеевски и допълни: „Ако няма разграничаване от тези лица, търпението ни логично, че ще свърши“.

Той бе категоричен, че няма друго решение, освен премахване на машините или отмяна на изборите на 29 октомври.

Машините очевидно се компрометираха с този доклад, който излезе на ДАНС, каза пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

"Правителството на Денков трябва да подаде оставка незабавно заради пробива в националната сигурност, извършен от негов служител и то високопоставен", смята Костадинов.

Още днес зам.-министър Михаил Стойнов трябва да бъде арестуван, категоричен е лидерът на "Възраждане“. На второ място, смята той, трябва веднага ЦИК да излезе с решение, с което да се обяви за "невъзможно“ машинното гласуване, каквато опция има в Изборния кодекс, ако някоя от машините се повреди. 

"Правителството на Денков трябва незабавно днес да подаде оставка заради пробив в националната сигурност, извършен от негов служител. Оказва се, че един заместник-министър може да повтори цялата процедура, да заснеме всичко това и „да си го отнесе съвсем безпрепятствено. Това не е държава“, заключи лидерът на "Възраждане“ и допълни: "Ако искаме хората да имат доверие в изборния процес, трябва да се случат тези три неща".

„Днес сме изправени пред втори случай на предателство за националната сигурност след записите, които аз изнесох. Трябва незабавно да бъде задържан зам.-министърът, който е осъществил тези действия, да бъде разпитан", посочи независимият депутат Радостин Василев.

"Да не се окаже всичко накрая някаква постановка, за да бъдат унищожени машините и да бъдат отменени като възможност за гласуване", допълни той.