Изтеглят ампули с гентамицин от аптеките
Изтеглят ампули с гентамицин от аптеките / netinfo

Със заповед на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е наредено да се изтеглят ампули с гентамицин от аптечната мрежа, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата. Сигналът за нередността на медикамента е получен в агенцията от болнично заведение.

ИАЛ е извършила проверка по сигнал от лечебни заведения за изява на нежелана реакция при употребата на лекарствения продукт. Той е с партиден номер 010606 и се произвежда от фирма "Ветпром" АД, Радомир. Гентамицинът е 40 милиграма на милилитър - 2 милилитра по десет. Нежеланата реакция е втрисане и повишаване на температурата на пациентите непосредствено след интравенозно приложение.

При извършения от агенцията анализ на партидата е установено, че анализираните мостри не отговарят по показател "Съдържание на ендотоксини" на изискванията на спецификацията на "Ветпром" АД по изпитания показател.

Лекарственият продукт гентамицин се прилага по лекарско предписание за лечение на възпалителни заболявания и инфекции, причинени от чувствителни към гентамицин микроорганизми.

За констатираното нарушение агенцията е предприела необходимите законови мерки.