/ ThinkStock/Getty Images
С разпит на свидетели премина второто заседание от делото за клевета, което депутатът от БСП Елена Йончева заведе срещу премиера Бойко Борисов. Делото е във връзка с изказване на Борисов от март. От защитата на Борисов поискаха следващото заседание по делото да е закрито, тъй като искали да призоват свидетели от разузнаването. Съдът обаче отказа на двамата адвокати, въпреки четирите им молби.

12 октомври: Тръгна делото на Елена Йончева срещу премиера Борисов

Искът на Йончева към премиера е за нанесени неимуществени вреди в размер на 20 хил. лева заради изказване на Борисов. То е от предизборната кампания през март. В него, според Йончева, той е заявил, че държавата е била принудена да й плати милиони, което по думите й не е вярно.
 
Предоставеният на съда запис обаче съдържа само изрязания момент на изказването, а не цялото видео, което според защитата на Борисов давало поводи за съмнения, че то може да е манипулирано.
 
Пълното видео не може да се намери и на официалната Фейсбук страница на премиера, където обикновено се качват неговите медийни участия. Шефът на пресцентъра на ГЕРБ Никола Николов отрече пред съда то да е изтрито и заяви, че най-вероятно записът не е публикуван изобщо заради лошо качество и бавна интернет връзка в залата. Видеото било качвано от някой от многото фалшиви профили на Борисов във Фейсбук, заяви Николов и допълни, че една от въпросните страници преди дни пуснала видео от танца със саби на Борисов в Саудитска Арабия, като вместо оригиналната музика на видеото била монтирана известна чалга песен.
 
Адвокатът на Йончева Георги Атанасов от своя страна поиска от съда седмица срок, за да посочи други места в интернет, където целият запис е налице.

Съдебният спор между Нинова и Борисов продължава през май догодина

Двамата адвокати на Борисов Марин Марковски и Божидар Терзийски пък заявиха, че имат информация, че разузнаването платило един от филмите на Йончева.
 
Информацията обаче не била документирана, затова двама свидетели от разузнаването трябвало да се явят като свидетели и да я съобщят лично, само че на закрито съдебно заседание. Въпреки четирите молби на адвокат Марковски съдът отказа да закрие следващото заседание по делото.
 
На днешното заседание показания дадоха още журналистите Иван Гарелов, Къдринка Къдринова, Виза Недялкова, както и д-р Емил Райнов. Къдринова отрече филмите на Йончева да са с „холивудски размери” и да струват милиони.
 
Следващото заседание по делото ще бъде на 6 февруари от 13.30 часа.