/ ThinkStock/Getty Images
Изкуствен интелект ще преценява дали отговаряме на изискванията за кредит
96886
Изкуствен интелект ще преценява дали отговаряме на изискванията за кредит
  • Изкуствен интелект ще преценява дали отговаряме на изискванията за кредит
Изкуствен интелект ще преценява дали отговаряме на изискванията за кредит. Идеята ще бъде факт до 2-3 години в Западна Европа и малко по-късно и у нас, потвърди пред Дарик Тихомир Тошев, директор на Кредитцентър.

Изкуственият интелект може да попадне в лоши ръце
 
И в момента всяка банка разполага със система, която по задени критерии преценява един кредит може ли да бъде отпуснат или не, но основното решение се взима от специалист.

Тихомир Тошев все пак е убеден, че преценката дали един кредитополучател носи потенциален риск не може изцяло да се преценява от машина и в бъдеще експертите ще имат важно значение.

Изкуствен интелект ще управлява свинеферма

По негови думи вече има проекти на частни компании, които искат да са междинното звено между банките и клиентите. "Те искат да създадат такъв изкуствен интелект, който, когато намерят клиент, искащ кредит, да прецени дали е подходящ за такъв и към коя банка да бъде насочен", обясни той.

Изкуственият интелект вече победи човека, но дали ще го "тушира"?

Тошев не е оптимист, че изкуственият интелект ще навлезе скоро в банковите услуги на България, но със сигурност това е бъдещето. "Част от операциите вече са прехвърлени към машини и най-вероятно ще имаме възможност да банков служител, който е робот, да може да ни обслужи при определени операции", коментира той.

Изчислиха кога изкуственият интелект ще замени човека

Наемането на роботи в банките явно представлява интерес за банковия мениджмънт. У нас хуманоиден робот посреща клиентите в един от клоновете на известна банка. За пoлoвин гoдинa дaтcĸa бaнĸa е ycпяла дa пpивлeчe 11 500 нoви ĸлиeнти като е назначила poбoт, ĸoйтo пpeдocтaвя cъвeти зa инвecтиpaнe.