Избират новия Западно-и Средноевропейски митрополит
Избират новия Западно-и Средноевропейски митрополит / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На 27 октомври в Синодалния параклис на Светия синод ще се състои каноничният избор на новия Западно- и Средноевропейски митрополит. Това съобщиха от Българската православна църква-Българска патриаршия.

На епархийските избори на 20 октомври в Берлин избирателите определиха двамата епископи, от които ще бъде избран новият митрополит. Това са Константийският епископ Антоний, който беше викарий на досегашния Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон - подал оставка по здравословни причини, и Месемврийският епископ Иаков, чието последно църковно послушание беше като викарий на Русенския митрополит. Епископ Антоний получи тогава 48 глава, а епископ Иаков - 35 гласа.

От Синода уточняват, че на 26 октомври ще бъде разгледана и одобрена документацията за епархийския избор от 20 октомври на двамата епископи. Ако епархийският избор бъде касиран от Светия синод, каноничен избор на 27 октомври няма да има, се посочва в съобщението.

Ако документите за избора са редовни, самата процедура за него ще започне около 9.00 ч. с литургия на 27 октомври. Изборът на митрополит ще е от около 10.30 ч. Тогава, първо Негово светейшество, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един след друг в олтара на параклиса и върху разтворено Свето Евангелие - върху Светия престол, собственоръчно ще изписват името на своя избраник - един от двамата епископи, избрани от епархийските избиратели в предната неделя.

Докато трае изборът, двамата епископи молитвено ще участват в Светата литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. След това патриарх Неофит ще оповести резултата от избора, а архимандрит Дионисий ще доведе двамата епископи от патриаршеската катедрала. В салона на Синодалната палата патриархът ще приветства с кратко слово новия митрополит.