/ БГНЕС
"Демократична България" (ДБ) ще призове "Продължаваме Промяната" (ПП) за по-сериозни усилия за реализиране на втория мандат, стана известно от коментар на председателя на ПГ на ДБ Христо Иванов пред журналисти в парламента във връзка с перспективата за редовно правителство.

Той беше категоричен, че за формацията му не е опция подкрепа на кабинет с първия мандат - на ГЕРБ. Оттам нататък, подчерта Иванов, смятаме, че трябва да се положат по-сериозни усилия вторият мандат да бъде реализиран като възможност и ще приканим "Продължаваме Промяната" за малко по-задълбочен и сериозен разговор, защото според нас това е реалистичният сценарий - ако изобщо е възможно да се излъчи правителство, да стане с втория мандат. Вторият мандат е на ПП, редно е те да анонсират как си представят формулата, ние можем да участваме в обсъждане, добави Иванов. 

ДБ биха оценявали всяка една формула от гледна точка на техните критерии и доколко такъв кабинет може да реализира сериозни конституционни реформи, отговори той на въпрос каква би била позицията им, ако ГЕРБ подкрепят втория мандат. Дяволът ще е в детайлите, подчерта политикът.

Христо Иванов уточни, че третият мандат засега не е обсъждан в органите на ДБ, но предупреди, че при него ще има много сериозен риск от повторение на формулата "Беров" - един мандатоносител, неясно кой стои зад кабинета, кой реално носи отговорност. Когато разсъждаваме върху третия мандат, трябва да сме много чувствителни по тази тема, предупреди съпредседателят на "Демократична България". 

За окончателната присъда за бившия кмет на "Младост“ Десислава Иванчева каза, че решенията на ВКС не се коментират, те се изпълняват. Очевидно е, че съдът се произнесе и това е последната точка по този казус, допълни Иванов.
БТА