Нямаме официална информация дали Божков е освободен, каза главният прокурор
"Нямаме официална информация дали Васил Божков е освободен. В тези страни няма практика да се задържат милиардери. Вземат им се паспортите и им се налага забрана за напускане на страната. Учудващо е, ако е бил задържан, но това не влияе на екстрадицията".

Това каза главният прокурор Иван Гешев в ефира на сутрешния блок на NOVA. Гешев е в Чирпан заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов. В града се провежда от рано сутринта акция срещу битовата престъпност. Гешев изрази недоволството си, че политиците и бизнесът дават съвети на прокуратурата какво и кого да разследва.

Спецакция срещу битовата престъпност в Чирпан

"Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев дава акъл накъде да гледаме, премиерът Борисов - кой да размаже прокуратурата и кой да не размаже. Политици като Каракачанов и Корнелия Нинова и те се упражняват върху прокуратурата", изрази недоволство главният прокурор.

"Трябва да е ясно едно - прокуратурата и аз като главен прокурор няма да допуснем да бъдем замесвани в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави или какво да не прави", каза Гешев, като добави към политиците и представителите на бизнеса, споменавайки имената на Кирил Домусчиев и Христо Ковачки, които също давали съвети за прокурорски проверки. "Прокуратурата е независима институция. Това, което мога да кажа, че прокуратурата и аз много добре знаем какво трябва да свършим и това, което трябва да направим за българските граждани, е да осигурим ред и спокойствие", продължи той.

Гешев в Бобов дол: Всяка вечер ще проверяваме какво се гори в ТЕЦ-а (СНИМКИ/ВИДЕО)

Гешев специално акцентира върху заигравката на политиците с прокуратурата. "И те, вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо, затова за което са ги избирали българските граждани. Прокуратурата е наясно със себе си, знае срещу какво се изправя. Знаем, че срещу нас се обединяват бизнеси и бизнесмени, политици или откровени крадци, но сме твърдо убедени и имаме намерение да дадем на българските граждани това, което очакват. И ред е на политиците да им дадат това, което очакват, и това, за което са ги избрали", припомни Иван Гешев.

Иван Гешев за приватизацията: Ако трябва, политиците да променят и Конституцията

"Нямаме нужда да бъдем съветвани.", категоричен беше главният прокурор.

"Политиците да не си правят вятър на устата и да направят необходимите промени в закона, така че да има наказани за приватизацията", призова главният прокурор.