/ БТА
"Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще го има и след нас, защото през годините, още от самото създаване, той се превърна в едно особено убежище - на свободната мисъл, на свободата, която не е окована. Софийският университет е убежище на всички онези бунтари, които не искат да имат униформена мисъл, убежище е на всички, които са чужди на равнодушието и на малодушието, и на празнодумието". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си на тържественото честване на 135-ата годишнина на Софийския университет тази вечер в зала "България".

"Тази свобода на Софийския университет става част от душата, от живота и разума на всеки един, който го е завършил и затова благодарим най-вече на нашите преподаватели, и на тези, които са били преди нас", отбеляза Йотова. 

Тя каза, че след прекрасния филм от тази вечер за Софийския университет, иска да си спомним за най-големите дарители в българската история - за братята Евлогий и Христо Георгиеви, които казват в завещанието си, че всичко, което са дали и оставили има една цел - преуспяването и величието на отечеството. "За такива държавници си мечтаем и днес", добави вицепрезидентът.  

Илияна Йотова каза, че иска българското образование да бъде онзи приоритет, както през далечната 1888 г., когато Софийският университет и новите строители на България изграждат новата българска държава. "Те я изграждат на основата на образованието и духовността, защото това е закодирано във всеки един от нас. България, в Ранното средновековие, е държава и народ, благодарение на духовността, на културата и на книжовността. И това е посланието днес, и на този великолепен празник, но трябва да имаме примера и на тези преди нас", каза още Йотова. 

В словото си вицепрезидентът се обърна и към преподавателите от името на президентската институция, отбелязвайки, че прекрасно работят с тях и ползват съветите и експертизата им. 

"Всички тези постижения, които чухме и във филма, и в речта на ректора проф. Анастас Герджиков, се дължат на преподавателите, защото те са най-голямото богатство на Софийския университет", посочи Йотова. 

Вицепрезидентът се обърна и към студентите, казвайки им, че са направили важен и добър избор в живота си, когато са решили да бъдат студенти и да заложат своето бъдеще в Софийския университет. 

Слово за празника отправи и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, в което открои постиженията на най-старото висше училище у нас през изминалите 135 години.
Димитрина Ветова/БТА