Инвестбанк и Венелина Гочева са новите кредитори на „Медийна група България”
Инвестбанк и Венелина Гочева са новите кредитори на „Медийна група България” / снимка: БГНЕС, архив

След половин година затишие в „Медийна група България холдинг” - фирмата издател на всекидневниците „Труд” и „24 часа” започнаха промени, съобщава „Капитал”.

Кредиторът, в който е заложен целият холдинг - Уникредит Булбанк, е прехвърлил заема от 10 млн. евро на „Инвестбанк”, а бившият главен редактор на „24 часа” Венелина Гочева е официално вписана като управител. Освен това миналата седмица частен съдебен изпълнител е вдигнал запора, който имаше над дяловете на Любомир Павлов в холдинга заради негов дълг към друг издател - Недялко Недялков. Всичко това става ясно от справка в Търговския регистър.

От имотния регистър става ясно, че през септември фирмата на Венелина Гочева „Нюз Про” ООД е дала заем от 11,7 млн. лв. на „Медийна група България холдинг” срещу ипотеката на сградата на полиграфическия комбинат и земята под него. По неофициална информация усвоената част от кредита е била само 1 млн. лв. На 15 ноември „Нюз Про” прави второ вписване в регистъра на ипотека, този път срещу заем от 1,7 млн. лв.

Тези маневри показват, че явно има подготовка за прехвърляне на собствеността на „Медийна група България холдинг”, където съдружници към момента са бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов (с общо 83%). Фирмата „БГ Принтмедия” има 17%. В това дружество 47% са на Любомир Павлов, а останалите 53% се държат от австрийското „БГ Приватинвест Гмбх”, в което акционери са Христо Грозев и Карл Хабсбург.

Фактическото прехвърляне на дяловете на Донев и Павлов ще може да се случи чак когато над тях бъде вдигнат запора, който беше наложен по искане на прокуратурата. В началото на лятото кръг от магистрати и бивши колеги на депутата от ДПС Делян Пеевски (чиято майка държи медийната група, издаваща вестниците Телеграф, Монитор, Политика и Уикенд) организираха наказателно преследване срещу Павлов и Донев. Именно по това досъдебно производство са запорирани дяловете им в холдинга, пише „Капитал”.

Междувременно върху дяловете на Павлов беше наложен и друг запор - заради негов дълг от 1 млн. евро към друг издател - Недялко Недялков. Този запор е бил вдигнат миналата седмица. Недялков беше съдружник с Павлов в жълтия всекидневник България Днес, но впоследствие се оттегли, за да създаде интернет сайта Пик БГ.