Имамов: Без ГЕРБ пенсиите щяха да са два пъти по-високи
Имамов: Без ГЕРБ пенсиите щяха да са два пъти по-високи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бедните до голяма степен са такива заради политиката, която водеше ГЕРБ - на замразяване на социалните плащания и блокиране на икономическата активност през последните четири години.

Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от ДПС и председател на икономическата комисия Алиосман Имамов.

„Ако това не беше станало, пенсиите на българите щяха да бъдат поне два пъти по-високи от сегашните", допълни Имамов.

По думите му България не е между страните в ЕС с най-голяма безработица, но младежката безработица у нас е значителна.

„От трима младежи у нас един нито учи, нито работи. Тази група генерира други проблеми в обществото, които не са приемливи. Тя създава допълнително напрежение по отношение на криминалния контингент, както и бъдещи проблеми в икономиката. Защото липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка оказва силно влияние на бъдещото развитие на икономическите процеси, на конкурентоспособността на българската икономика", каза още депутатът от ДПС.

„Въпреки феномена със застаряването в Европа, младежката безработица расте и ще продължава да расте. Това е свързано с обстоятелството, че в повечето европейски страни има тенденция за ангажиране на повече пенсионери в трудовия процес или поне да не им се пречи да работят, което оказва влияние на заетостта на младите хора в началото на трудовата им дейност. Ще се наложи в изпълнение на тези мерки да се преструктурират разходите за социално подпомагане и грижи. Неоснователни са твърденията, че сегашното правителство си купува политическо влияние", допълни Имамов, цитиран от БГНЕС.

Според него социалното осигуряване на най-бедните слоеве е сред новите приоритети на управляващите и е възстановяване на една справедливост, която те заслужават.