Има риск от терор, но не и конкретна заплаха срещу България, категоричен е Георги Костов
Има риск от терор, но не и конкретна заплаха срещу България, категоричен е Георги Костов / БГНЕС, архив

Няма регистрирана конкретна терористична заплаха за територията на нашата страна. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов във връзка с нападението в Берлин, където камион се вряза в коледен базар и уби 12 души и рани други 48.

Камионът-убиец в Берлин бил насочен умишлено към множеството на базара (ВИДЕО)

"Изминалото денонощие бе белязано с изостряне на средата за сигурност от гледна точка на потенциален терористичен риск. В този ред на мисли и МВР е взело необходимите мерки. Имаме засилено присъствие по всички зони на критичната инфраструктура", съобщи Костов.

"Днес е предвиден от министъра на вътрешните работи заседание на консултативната група по плана за противодействие на терористични актове, така че всички необходими мерки ще бъдат взети", увери още той.

Собственикът на камиона убиец в Берлин проговори

"Това, което можем да кажем към момента, е, че като част от ЕС няма как да не вземем мерки в контекста на изострения потенциален терористичен риск. Опасност има за всяка една държава, но конкретна заплаха за територията на нашата страна, за обект находящ се в нашата страна, нямаме регистрирана и е добре обществеността да го знае", посочи Георги Костов, цитиран от Агенция"Фокус".