Игнатов потвърди кои са били другите теми на опорочената матура
Игнатов потвърди кои са били другите теми на опорочената матура / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Игнатов потвърди кои са били другите теми на опорочената матура
30818
Игнатов потвърди кои са били другите теми на опорочената матура
  • Игнатов потвърди кои са били другите теми на опорочената матура

Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов е подписал заповедта за уволнението на чиновника в Просветното ведомство Асен Петров, за който се доказа, че е изнесъл темата за матурата по литература. Това стана ясно, след като Игнатов официално представи доклада от разследването на ГДБОП. В него е записано, че счетоводителят Красимир Лефтеров също е участвал в схемата за изнасяне на информацията. Неговото дисциплинарно наказание ще бъде решено от Центъра за интеграция към Образователното министерство, тъй като той е техен служител.

По темата "Силата на словото в одата "Левски" на Иван Вазов писаха зрелостниците на матурата по литература. Разследване на Дарик обаче показа, че тя се е разпространявала сред учениците ден преди изпита. Другите две теми, които са се предавали между зрелостниците, са "Невъзможното завръщане" в "Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов и "Магията на любовта" във "Ветрената мелница" на Елин Пелин. В деня на матурата обаче двете контролни теми не бяха съобщени. За първи път министър Игнатов призна, че това е било съдържанието на другите два плика.

Той обясни, че изтичането на информация е станало при процеса на брайлиране в училището за слепи, за който е отговарял Асен Петров. Доказателството за това бил начинът, по който темите били написани в интернет пространството, а именно по брайлов формат - липсват главните букви, препинателните знаци са други. По думите на Игнатов детекторът на лъжата е доказал, че именно Петров е виновен за изнасянето на матурата. На въпрос той ли е отговорен за това, Петров е отговорил "не", но детекторът е отчел, че лъже. Красимир Лефтеров пък е отказал да се яви на полиграфското изследване, но най-вероятно е искал да научи темите за изпита, тъй като дъщеря му е 12-класничка и й е предстояла матура.

Остава въпросът каква изгода е имал Асен Петров, за да злоупотреби със служебното си положение. Той е отговарял за процеса на брайлиране на матурата, но не ясно дали е имал финансова изгода от изнасянето на информацията. В доклада на ГДБОП не се казва дали Петров е продавал темите. "Мисля, че г-н Асен Петров едва ли е продал нещо, просто двамата се познават, работили са отдавна. Вероятно, но и това не е описано, той е проявил милозлив порив, вътрешен, да помогне", заяви Игнатов.

Доказано е обаче, че по същата схема темите за матурите са се знаели и миналата година. На въпрос дали зам.-министъра Милка Коджабашиева, която отговаря за провеждането на зрелостните изпити, ще бъде наказана, Игнатов отговори положително. Той обаче уточни, че не става дума за тежка санкция. Министърът обясни, че тя е достатъчно разстроена от случилото се.

Просветният министър за пореден път обясни, че от следващата година формата на матурата ще бъде променен и компютър ще генерира въпросите за теста. Учениците най-вероятно ще пишат есе, като авторите, които могат да им се паднат, са абсолютни всички, които те са изучавали.