И Синагогата поиска повече пари от държавата
И Синагогата поиска повече пари от държавата / снимка: БГНЕС, архив
И Синагогата поиска повече пари от държавата
66797
И Синагогата поиска повече пари от държавата
  • И Синагогата поиска повече пари от държавата

Проблеми с гробищните паркове и с плащането на такса смет от страна на някои религиозни храмове и молитвени домове са основните обсъждани въпроси при срещите между ръководството на парламентарната Комисия по вероизповеданията и  представителите на различните вероизповедания у нас. Това обяви председателят на комисията и депутат от БСП Пламен Славов след среща с Централния израилтянски духовен съвет в столичната Синагога. По време на срещата председателят на съвета Роберт Джераси изрази надежда държавната субсидия за израилтянското вероизповедание от следващата година да бъде увеличена.

Въпросът със заплащането на такса смет бил поставен както от страна на Светия Синод, така и от Главното мюфтийство, Католическата църква и Израилтянския духовен съвет, обясни Пламен Славов.

„Въпрос, който много ги вълнува, е това, че в много общини няма решение на общинските съвети за освобождаване от такса смет религиозните храмове и молитвени домове. Това е конкретен въпрос, който се поставя от ръководствата на традиционните вероизповедания на вниманието на комисията с молбата той също да бъде поставен и да се търси неговото решаване”, заяви той.

Славов припомни, че проблемът с държавните субсидии за различните вероизповедания бе поставен и от страна на Католическата църква преди седмица.

„Тези въпроси вероятно ще бъдат коментирани на следващите две срещи, които предстоят през оставащите две седмици. Следващата седмица ще  бъде срещата със Съюза на обединените евангелски църкви в България, а последната ни среща ще бъде с Ханаанската апостолическа църква”, коментира още Славов.

От своя страна Роберт Джераси подчерта, че еврейската религиозна общност у нас е тази, която има най-малко претенции във връзка със собствеността и е най-малко засегната от готвените промени в Закона за вероизповеданията.

„Най-важното за нас е в това, че всяка общност има нужда от допълнително средства, за да може да развива своята дейност. Бихме били щастливи от бъдещия бюджет, ако парламента успеем да постигнем едно взаимно съгласие да се увеличат тези субсидии, тъй като те отиват само за благо на хората”, каза след срещата Джераси.