/ / iStock/Getty Images
Минималните температури ще паднат до 2-7 градуса
Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 31 и 36 градуса, а най-ниските - между 2 и 7 градуса, съобщи Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През септември се очаква средните месечни температури у нас да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 3 и 8 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони - от 50 до 80 л/кв.м.

/ iStock/Getty Images

През първите няколко дни от септември ще е предимно слънчево и в по-голямата част от страната горещо с максимални температури между 31 и 36 градуса. Към средата на първото десетдневие от северозапад на югоизток ще премине слабо изразено атмосферно смущение и на отделни места ще превали краткотраен дъжд.

/ iStock/Getty Images

През втората половина от периода температурите относително ще се понижат, но отново ще са по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. В края на десетдневието облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд.

/ iStock/Getty Images

През повечето дни от второто десетдневие на септември температурите ще бъдат близки до обичайните, а времето ще е спокойно и предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с превалявания има около 14-15 септември и около 18 септември, когато и температурите относително ще се понижат.

През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. През повечето дни от периода ще е относително сухо и спокойно. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22 септември, 26 септември и в края на месеца.

/ iStock/Getty Images

На 23 септември в 10.50 ч. у нас настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен, информира Красимир Стоев.

БТА