/ Агенция Митници
Контрабандно пренасяни 2173 броя сребърни накити с общо тегло 6645,79 грама откриха в двойно дъно на две пътнически чанти митническите служители на Митнически пункт Лесово, съобщиха от Агенция "Митници".

Недекларираното сребро е пренасял румънски гражданин с лек автомобил. Той е пристигнал на МП Лесово на 04.03.2019 г. около 20,30 часа вечерта на трасе „Входящи леки автомобили“ от Турция за България. Пред българските митнически служители е заявил, че не внася нищо за деклариране. При последвалата митническа проверка, митническите служители откриват в пригодено двойно дъно под хастара на две пътнически чанти на шофьора 1098 броя пръстени, гривни, брошки, синджири и медальони и 1075 чифта обеци от бял метал с маркери за сребърни изделия. Извършената експертиза от вещо лице е потвърдила, че изделията са от сребро проба 925.

Контрабандните сребърни накити на стойност 26 583 лв. са иззети. Срещу шофьора на автомобила, румънски гражданин с инициали V.D., е съставен акт за нарушение на Валутния закон.

Навръх националния празник 3 март, при друг случай, митнически служители от ГД МРР Калотина откриха 248 грама златни изделия – гривни, обици, колиета и пръстени. Те са открити в дамската чанта на пътничка – българска гражданка, пътуваща в лек автомобил в посока на изход от страната. По случая е съставен акт по Валутния закон.
 
Агенция „Митници“