/ БГНЕС
Радвам се да кажа, че днес Бойко Борисов ми се обади и възобновихме диалога. Това коментира депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Христо Иванов пред БНТ. „И го казвам не защото си позволявам да цитирам частни разговори, а защото той поиска да го кажа“, допълни той.

"Ние приложихме една изключително сложна формула, базирана на много трудни компромиси, и за двете страни – за колегите от ГЕРБ-СДС, и за нас", отговори Иванов на въпрос изпуснат ли е шансът да се направи мнозинство. По думите му сега въпросът е не просто тази формула да се повтори, а да се надгради със следващия етап от целите, които са си поставили.

Христо Иванов заяви, че е много важно да бъдат сигурни за продължението на антикорупционната реформа и за това, че регулаторите ще бъдат попълнени по начин, който е обществено убедителен. 

"Когато едно мнозинство е толкова сложно създадено, единственото нещо, което може да го държи в работен режим, това са ясните приоритети", смята той. „Едно за теб, едно за мен важи само за отговорността. Това е базовата формула на тази конструкция“, допълни депутатът от ПП-ДБ.

След промяната в Конституцията беше заложен стандарт, че регулаторите трябва да бъдат независими. Има известен парадокс в това. Политическата система, парламентът трябва да излъчи независими регулатори, каза Иванов и уточни, че някак трябва да се комбинира яснота за политическата отговорност с гаранции за това, че хората в регулаторите ще имат високи нравствени и морални качества, тоест няма да са корумпирани и ще си разбират от работата.

Попитан обсъждани ли са имена Христо Иванов поясни, че в разговорите се поставя темата за регламента, а след като се разберат за това, ще започнат номинации

Въпросът е да е ясно кой зад кого застава, заяви депутатът и допълни, че няма как да се гарантира, че няма да има плаващи мнозинства, ако няма ангажимент за обща подкрепа за решенията за регулаторите. „Защото другото, което се случва, е, че един плаща цената за това да има правителство и парламент, а друг, играейки си с различни плаващи мнозинства, попълва регулаторите по познатия начин - без процедура, без критерий, без проверки, без политическа отговорност“, заяви Христо Иванов. 

Всички спекулации за „парцелиране“ идват от лагера на нашите опоненти, които нямат проблем с това, че в момента регулаторите са на 100% попълнени от ГЕРБ и ДПС, коментира той. 

"Ние искаме да се разберем с нашите партньори от ГЕРБ-СДС за следващия етап от нашата работа, които са носители за отговорността за правителството, и изведнъж Делян Пеевски се самовзривява, защото вижда как няма да има гарантиран пай", каза още Христо Иванов и определи това като „малко неочаквано изригване“. 

По темата

БНТ, БТА