/ БГНЕС
Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отговори на "хвърления камък" по-рано от лидера на ДПС Делян Пеевски

"Опитваме се да разговаряме с ГЕРБ за наистина важни теми, като реформите, регулаторите, борбата с корупцията, и изведнъж Делян Пеевски се "самовзривява" с поредния фойерверк от безвкусни пошлости. И ако на някой не му е ясно за какво става дума и какъв е проблемът, мисля, че той го направи съвършено ясно. Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ в разпределението и не искат да има ясни правила и регламенти с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за това как ще се разпредели цялата тази власт", това заяви Иванов. 

"Ние отказахме, лично аз отказах на Христо Иванов делкането, което той ми предложи тук, в моя кабинет. Делкането да бъде сигурен как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран Андрей Янкулов от неговия Антикорупционен фонд за главен прокурор и за зам. главен прокурор Сава Петров. Лично седя зад думите си - Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат Прокуратурата", заяви Пеевски и допълни: "Имаше добри разговори за Конституцията как всичко ще е прозрачно, но Христо Иванов излъга, като каза да не ги слагаме регулаторите, да уредим само в Kонституцията, че може да има регулатори, в които да се реши друго мнозинство със законови актове, не с Конституцията, което не се случва в момента".

Пеевски: Лично аз отказах на Христо Иванов „делкането“, което той ми предложи

Христо Иванов коментира и напрежението в сглобката, особено след меморандума, като заяви, че от тяхната формация продължават, въпреки всичко, да вярват, че пътят е към преговори и взимане на решения, а не избори и предизборна кампания. 

"Няма да коментирам твърденията на господин Пеевски, а и нямам навика да влизам в този тип разкази от някакви срещи, защото ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам", допълни Иванов и уточни: "Да, темата са регулаторите, да, темата е как ще бъде избран следващия главен прокурор. Да, темата е следващият главен прокурор да не бъде като главния прокурор, който беше избран по времето на ГЕРБ и ДПС - Гешев и Цацаров. Ако по мое време бяха избрани такива главни прокурори, аз бих си мълчал, особено на фона на Нотариуса".

Той отново подчерта, че се надява страстите да се успокоят и да се върнат към нормалния разговор, за да се продължат реформите отговорно. 

В отговор на думите на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който директно се обърна към Иванов с думите, че "маските са паднали и всичко приключва, съпредседателят на ПП-ДБ беше категоричен:

"Нима това, че ние сме разговаряли с ДПС е новина?! ДПС имат обективен интерес да се опитат да си променят позиционирането – и вътрешнополитически, и в международен план, подкрепящи реформата в Конституцията. Пеевски, обаче, е на път да изгори този капитал, защото сдържаността не му е силна черта", коментира Христо Иванов.