Протестът ще се проведе в деня, в който здравният министър Кирил Ананиев трябва да обяви какви нарушения е открило ведомството в дейността на ТЕЛК комисиите
Протестът ще се проведе в деня, в който здравният министър Кирил Ананиев трябва да обяви какви нарушения е открило ведомството в дейността на ТЕЛК комисиите / БГНЕС
Хора с увреждания излизат на протест пред здравното министерство
100534
Хора с увреждания излизат на протест пред здравното министерство
  • Хора с увреждания излизат на протест пред здравното министерство
Хора с увреждания излизат на протест пред здравното министерство, за да изразят недоволството си от действащата от шест месеца наредба за медицинската експертиза. Протестът ще се проведе в деня, в който здравният министър Кирил Ананиев трябва да обяви какви нарушения е открило ведомството в дейността на ТЕЛК комисиите и какви мерки ще бъдат предприети за ограничаване на корупционните практики при издаване на ТЕЛК. В протеста ще се включат и майки на деца с увреждания от гражданската инициатива „Системата ни убива всички”.

Злоупотреби в ТЕЛК: Може ли да бъде спряна порочната практика? (ВИДЕО)
 
Протестиращите са подготвили отворено писмо до здравния министър, в което посочват, че действащата от миналото лято обновена наредба за медицинската експертиза ощетява хората с увреждания и в същото време не запушва пробойните, позволяващи издаване на медицински документи с невярно съдържание, които осигуряват неправомерно получаване на обезщетения от лица, нарушаващи закона.
 
Хората настояват пред министъра да бъде преразгледано приложението към наредбата, което определя основното заболяване на човека като база за даване на процент инвалидност, а придружаващите заболявания не се включват в този процес. Това според протестиращите е довело до намаляване на процентите и на подкрепата за много хора с увреждания, а други е оставило без всякаква финансова подкрепа.

Арестуваха председателя на ТЕЛК - Ловеч (СНИМКА)
 
В писмото се посочва още, че няма как да се взема само едно от заболяванията, защото когато са повече от едно, винаги са причинно-следствени и понякога не първото, а последствието от него и лечението му води до второ придружаващо, а второто е инвалидизиращо и нарушава нормалната функционалност на пациента.
 
Протестиращите критикуват и табличната форма за определяне на процент инвалидност, която според тях не дава възможност на лекарите да персонализират отделни случаи, а поставят всички пациенти със съответната диагноза под общ знаменател.

Само за година: АПИ раздала винетки за над 22 млн. лева на хора с ТЕЛК
 
Освен за действието на наредбата, в писмото се поставят и въпроси, свързани с ненужно дългите периоди на клиничните пътеки, назначаването на изследвания, които пациентите вече са направили, доплащанията за дарения, избор на екип и други екстри в болниците.
 
Като акцент протестиращите изтъкват и липсата на публична информация за така действащата експертиза и посочват, че не е ясно как без електронно здравно осигуряване може да се определи адекватността и валидността на данните в медицинските документи и кой гарантира, че не продължава практиката с недействителните такива.