/ БГНЕС
Ръст на пътните инциденти със загинали по пътищата през летните месеци
Хеликоптер на Гранична полиция се включва в следенето на трафика към морето
98456
Хеликоптер на Гранична полиция се включва в следенето на трафика към морето
  • Хеликоптер на Гранична полиция се включва в следенето на трафика към морето
Хеликоптер на Гранична полиция се включва в следенето на трафика към морето. Машината ще облита магистрали, натоварени пътища и ще следи за агресивни шофьори на пътя, за такива, които се движат в пакет и за онези, които използват аварийната лента за придвижване.
 
Хеликоптерът е снабден с камера, която има възможност да приближи регистрационния номер на автомобила, нарушител на правилата на движение, и да предаде информация от въздух на патрулите по магистралите и натоварените пътища.
 
11 производства срещу пияни и дрогирани шофьори след акцията по Южното Черноморие

Включването на летателната машина е част от специализираните акции, които МВР провежда, за да осигури превантивната дейност и да доведе до намаляване на пътните инциденти по пътищата в страната, съобщи главен инспектор Росен Рапчев от "Пътна полиция".
 
"Ще има видими и невидими патрули, които ще наблюдават трафика в немаркирани автомобили и ще подават информация на пътните полицаи, които ще предприемат действия. Контролът ще е в цялата страна и ще се осъществява с полицейски патрули, както и с 148 мобилни камери, които са в автомобилите, 28 камери, които са на тринога, 23 стационарни камери и една за средна скорост за момента", обобщи инспектор Рапчев.
 
Все по-често шофьори сядат зад волана след употреба на наркотици и алкохол

Той подчерта, че след като се отчете ефективността от работата на хеликоптера, ще се вземе решение дали той да бъде включван и в други акции, но най-вероятно отново ще участва.
 
Главен инспектор Рапчев отбеляза, че статистиката показва, че през летните месеци се наблюдава ръст на пътните инциденти със загинали по пътищата с не по-малко от 10% в сравнение с останалите месеци на годината. Той добави, че

По пътищата има шофьори с глоби за 40 000 лева и с по 400 акта

Вече се наблюдава и засилване на движението на гастарбайтери от и към Западна Европа, акцентира още инспектор Росен Рапчев. За пътуващите чужденци през страната МВР е предприело мерки, като им раздава листовки на границата. В тях има информация за правилата за движение по пътищата у нас. Флаерите - на турски, английски и немски език, информират също за най-честите нарушения по пътищата в страната ни и мерките, които МВР предприема спрямо тях.
БТА, БГНЕС