Снощи започна мащабна полицейска акция на „Пътна полиция” на територията на Южното Черноморие. Образувани са 11 досъдебни производства срещу водачи употребили алкохол и наркотични вещества, обобщи тази сутрин резултатите от проведената операция главен инспектор Росен Рапчев от "Пътна полиция".

Той добави още, че полицията ще продължи с акции по пътищата през целия летен сезон и всеки ден ще имат различен фокус. Униформените проверяват за неизрядни шофьорски книжки, преглед на автомобила, както и бърза проверка в базата данни на КАТ за крадени коли, както и за лица, обявени за общодържавно издирване.

Мащабна акция срещу пияни водачи по Южното Черноморие

Само за час полицаите задържали петима пияни и петима дрогирани шофьори. Още в първите минути на акцията били спрени нарушители - единият в Царево с 1,11 промила алкохол зад волана, а другият в Приморско - с 1,36 промила.

Спреният за проверка в Царево шофьор обвинил служителите на реда в манипулация. „Аз на практика не пия алкохол от пет години, не съм употребил алкохол и не ми излизаха пробите, но в момента просто се манипулираха нещата, защото хората си знаеха работата и казаха, че съм пил, защото пет пъти на мен ми излезе, че аз не съм пил”, твърдял той пред униформените, цитиран от БГНЕС.

След среднощна акция на МВР: Бърз съд за 10 шофьори, хванаха и сводник

Заради съмнително поведение друг водач в Приморско бил отведен в полицейското управление, за да бъде тестван за наркотици. За минути модерният апарат отчел положителна проба на амфетамин и метамфетамин, въпреки че мъжът твърдял,че не е употребявал нищо. Сега срещу водача ще бъде образувано досъдебно производство за това, че управлява след употреба на наркотици.
 

БГНЕС


По същото време е бил установен и шофьор на пътнически микробус, който в този момент не превозва пътници. Дрегерът отчел 0,70 промила, а на водача бил съставен фиш и му е отнета книжката за управление на МПС. „Пих една бира след работно време естествено”, оправдал се водачът и обяснил, че бил тръгнал да се прибира към дома си.

Все по-често шофьори сядат зад волана след употреба на наркотици и алкохол

Очаква се от Сектор „Пътна полиция” да оповести стряскаща статистика за първото шестмесечие на 2018 г., през което заловените шофьори, употребили наркотици, са повече от тези седнали зад волана след консумация на алкохол. През 2017 г. най-много задържани дрогирани шофьори в страната - 406, са отчетени именно в Бургас през летните месеци.