Гроздан Илиев е кандидатът на ГЕРБ за конституционен съдия
Гроздан Илиев е кандидатът на ГЕРБ за конституционен съдия / снимки: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Върховния касационен съд Гроздан Илиев е новият кандидат за конституционен съдия. Той е предложен от ГЕРБ в последния момент, две минути преди 18 часа, когато изтичаше срока за внасяне на кандидатури.

От управляващата партия изтъкват нравствените и професионални качества на Илиев. Вносители на новата кандидатура са Красимир Ципов, Димитър Лазаров и Емил Радев.

Няма обаче постъпила кандидатура за нов главен съдебен инспектор. Предложенията трябваше също да постъпят до края на работния ден. Това означава, че досегашният шеф на инспектората Ана Караиванова остава на поста, докато не се намери неин заместник, въпреки че мандатът й изтече в края на миналата година.

Това е началото на трета процедура за избор на конституционен съдия от парламента, която Народното събрание открива. Досега две се провалиха. При първата издигната от независими депутати и избрана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП Венета Марковска не успя да положи клетва, след като президентът Росен Плевнелиев бламира избора й и си тръгна на церемонията.

Тогава като мотив той посочи, че не може да позволи доброто име на Конституционния съд да бъде поставено под въпрос. Марковска беше многократно призовавана да се оттегли заради сигнали във връзка с нейната професионална репутация и остра реакция от страна на Европейската комисия.

Следващата процедура приключи преди гласуването в парламента, след като издигната от СДС прокурор Галя Гугушева се оттегли от надпреварата. След като ГЕРБ оттегли подкрепата си към Гугушева заради сигналите срещу нея, тя беше принудена да се откаже от кандидатурата си за конституционен съдия.

Пловдивският адвокат Петър Ванев подаде първия сигнал срещу Галя Гугушева. Според него тя имала съмнителни връзки с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства и активи. Вторият сигнал дойде от Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост", който настоя ВСС да извърши проверка за принципа на разпределение на 43 търговски и имотни дела, гледани от едни и същи състави, по които синът на Гугушева - Стефан, е имал 100% успеваемост като адвокат. Третият от тях е постъпил в правната комисия в парламента. В деня на оттеглянето й като кандидат за конституционен съдия пък стана ясно, че е пристигнал пореден сигнал - този път в парламентарната комисия, разследваща корупцията по високите етажи на властта.