Проф. Лозан Митев показва за първи път в медиите карта със сръбските претенции спрямо страната ни
На 27 ноември се навършва точно един век от подписването на Ньойския договор, който, според мнозина български историци и родолюбци - е ограбващ и несправедлив спрямо страната ни, защото обрича наши сънародници.
 

ньойски договорПроф. Лозан Митев от Гражданския комитет "Западни покрайнини", припомня, че преди 100 години в цяла България е обявен тридневен траур, а във всяка църква е отслужена панихида. Парламентът излиза със специална декларация.

"Това, което умишлено се прикрива и до днес, е обстоятелството, че България не отива да преговаря за договор. Българската делегация получава обвинителен акт в размер на 3 тома документи от около 1600 страници, наречен Синята книга. Тези обвинения са основата за осъждане на България според Женевските конвенции.

Обвиненията срещу България в Синята книга, са за извършен геноцид нас сръбското население. Главният проблем е, че тези обвинения са били събирани с грандиозни фалшификации", разказва професорът, който е успял да намери доказателства в архивите на Станфордския университет - именно дневника на един от участниците в т.н. Международна анкетна комисия - Уилям Драйтън. Проф. Митев е откупил копие от тези записки, в които се разкрива тоталната манипулация на постройката на Синята книга.
 
"Териториалните претенции на Сърбия срещу България тогава са ужасяващи", казва още изследователят.

А илюстрацията, която предоставя за публикуване, е карта, съставна част от Мемоара на Сръбското правителство до Върховния съвет и Конференцията в Париж, с исканията спрямо България. По думите му тази карта досега не е публикувана в медиите.

"В нашите изследвания и позиции като Граждански комитет "Западни покрайнини" ние говорим за наличие на криминално престъпление срещу България, което няма давност, тъй като то засяга огромна част от нашия народ. Ние искаме осъждане на това престъпление като антихуманно, което фактически има за цел да премахне опозоряването на България като варварска държава на убийци - етикет, който и до днес се притопля, комуто отговаря", заявява проф. Лозан Митев.

Именно Гражданският комитет "Западни покрайнини" излезе преди дни с декларация по повод годишнината. Документът, озаглавен „100 години Ньойски диктат и съдбата на Българите в Западните покрайнини днес“, е адресиран към държавните институции. В декларацията те посочват, че Ньойският договор има криминален характер, защото страната ни е обвинена в извършване на геноцид на базата на фалшиви документи. Според авторите този факт "налага провеждане на международно правно разследване без давност поради мащабните човешки поражения, които той нанася за десетилетия. В такова разследване Българската държава и външна политика трябва да играят активна и конструктивна роля".

"Спасяването на Българското население в Западните покрайнини е въпрос на последен шанс за исторически отговорно действие на цялото общество. Това национален нравствен, исторически и хуманен приоритет, който налага система от мерки обединени в цялостна национална програма", призовават още от комитета "Западни покрайнини". Те настояват тъй нареченият Западнопокрайнински въпрос да бъде поставен на национално и международно равнище в компетентните институции.