/ ThinkStock/Getty Images
Гражданската отговорност ще зависи от поведението на пътя. До месеци тя поскъпва драстично за провинилите се шофьори.
По информация на bTV формулата, според която ще се изчислява кой колко да плаща, ще включва поведението ни на пътя за година назад.
До въвеждането на системата Гражданската отговорност няма да поскъпва, обещават от Асоциацията на застрахователите. Средната полица ще остане 200 лева.

Почти всички автомобили у нас вече са с редовна застраховка "Гражданска отговорност"

Очаква се шофьорите с най-лоша история да плащат 200% повече от средната стойност на застраховката в момента, което означава почти 600 лева, а за онези, които нямат нарушения, полицата да е наполовина.

Опитите гражданската да е по-евтина за изрядните и по-скъпа за джигитите продължават вече почти 10 години.
От Комисията за финансов надзор този път са категорични – така наречената система „бонус малус” ще влезе в сила през 2018 г.

„Нашите първоначални срокове, които запазваме, са до края на март да имаме нормативната уредба, която да бъде приета”, заяви Ралица Агайн.

Близо 1 млн. автомобила с прекратени регистрации заради липса на „Гражданска отговорност“

Консултант, нает от комисията, изготвя конкретната формула, според която ще се изчислява кой колко да плаща.

Тъй като у нас този тип застраховка е свързана с автомобила, а не с шофьора, собствениците ще трябва да внимават на кого дават колата си.

Подготвяйки новите правила, експертите ще трябва да изчистят и въпроса какво се случва с кола, с която са извършени множество нарушения и след това я купува изряден шофьор.