дървета сеч
дървета сеч / iStock/Getty Images
Горски инспектори от Регионална дирекция по горите-София установиха незаконна сеч в два частни имота, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Повече от 650 проверки за нарушения на Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча са извършили екипите на РДГ-София от началото на 2021 г. Проверени са 43 обекти за търговия и преработка на дървесина, 13 сечища, 104 превозни средства, транспортиращи дървесина, 505 ловци и риболовци. Започнати са 10 административно-наказателни производства.

Незаконна сеч в размер на общо 36,4 куб.м, в два подотдела, държавна и частна горска територия, за които не са издавани позволителни за сеч, са установили горски инспектори при проверки на територията на дирекцията през изминалата седмица. Нарушението е установено в землището на с. Градец, общ. Костинброд, където проверяващите направили проверка след получен сигнал.

Друга проверка на частна горска територия в землището на с. Широки дол, общ. Самоков е установила сеч, преди да е влязло в сила позволителното за сеч, както и сеч на немаркирани 21 броя дървета. Издадена е заповед на директора на РДГ за обезсилване на позволителното за сеч. И по двата случая са започнати административно-наказателни производства.

Четири акта са съставили горските инспектори при инспектиране на обекти за съхранение и преработка на дървесина. Собствениците на три от обектите са санкционирани за това, че не съхраняват записи от системата за видеонаблюдение. Глоба е наложена и за липса на информация в електронния дневник. Актове са наложени и на три физически лица за транспортиране и добив на незаконна дървесина.
БТА