/ iStock/Getty Images
27 хил. пожара от началото на годината са гасили пожарникарите
Пожар гори в жилищна сграда в Бухово, всички хора са евакуирани.

Това стана ясно от думите на шефа на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Николай Николов в отговор на въпрос по време на изслушване във вътрешната комисия.

"Преди пет минути ми се обадиха, че пожарът, който създава известен проблем, е пожар в жилищна сграда в Бухово, на площ около 450 кв. м. Гори целият покрив, всички хора са евакуирани. Няма опасност за тях. Следим ситуацията", даде подробности Николов. По-късно бе съобщено, че пожарът вече е локализиран и ограничен. Няма данни за загинали и пострадали.

Сигналът е подаден малко преди 14.00 ч. в Столичната пожарна. Незабавно към мястото на инцидента са изпратени пет пожарни, един аварийнспасителен и един медицински екип. Огънят е обхванал покрива на кооперацията, извършена е евакуация на живущите. В резултат на бързата и професионална реакция на пожарникарите огънят е ограничен, няма опасност и за съседни сгради.

В отговор на въпроса на Красимир Ципов от ГЕРБ той обобщи, че днес са възникнали общо 48 пожара. "За днес трябва да кажем, че са възникнали до момента 48 пожара. Няма такъв, който да изисква допълнителни сили от съседни региони", уточни той. Главен комисар Николай Николов обобщи, че броят на пожарите тази година се е увеличил с 25% спрямо миналата.

От началото на тази година до момента са възникнали над 27 хил. пожара, цитира стряскащата цифра шефът на пожарникарите. Загинали са 89 души, а 447 са спасени. Само през месец август възникналите пожари са били над 4500 и са загинали седем човека, даде още информация Николай Николов.

Главен комисар Николов отчете и увеличение на горските пожари през 2019 г., които са унищожили хиляди декари гори. Засегнатите масиви само за месец август са около 40 000 при 9000 за миналата година.