Голям горски пожар горя край Смолян, екипи ще следят цяла нощ
Голям горски пожар горя край Смолян, екипи ще следят цяла нощ / DarikNews.bg, Адриан Кулев

Голям горски пожар се разрази този следобед в горски масив в смолянското село Габрица, на няколко километра от областния град, научи Дарик. Все още има отделни огнища, които се гасят, но като цяло е пожарът е потушен, съобщи шефът на Областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Симеон Цървуланов.

Огънят е тръгнал от пламнала плевня в селото, откъдето по сухата трева е преминал в горския масив. Унищожени са около 20 дка борова гора, плевня, гараж, като е пострадала и намираща се в близост къща, която е била спасена, благодарение на хората от селото, доброволци от Смолян и пожарникарите.

„Пламъците са обхванали стрехата на дома, но хората на място успели да спасят къщата", добави комисар Цървуланов.

Причината за пожара, която се коментира на този етап е запалени отпадъци от почистени градини, като от сметта, огънят се прехвърли в плевнята, а от в горския масив. Десетки пожарникари, горски служители и доброволци се включиха в потушаването на пламъците.

„Смесени екипи от пожарната и служители на горското продължават да обхождат периметъра и да догасят тлеещите огнища. Ще има дежурни екипи в района през цялата нощ", добави комисар Цървуланов.

 

Голям горски пожар горя край Смолян екипи ще следят цяла нощ
netinfo