Една година мина от смъртта на журналиста Нери Терзиева.
 

нери терзиева изложба
БТА


В нейна памет в петък бе открита фотоизложба с емблематични моменти от кариерата ѝ, предава NOVA. Нейни колеги журналисти се събраха, за да обсъдят проблемите пред телевизионната журналистика, на която тя отдаде живота си.
 

нери терзиева изложба
БТА


Съпругът на Нери - Евгени, разровил кашоните със снимки, за да открие онези кадри, които най-добре препредават духа ѝ.  „На снимката се виждат как говорят държавници и Нери зад един парапет ги подслушва, защото трябва да подготви някакъв пресрилийз”, разказва Евгени Тодоров, съпруг на Нери Терзиева.

Завинаги в сърцата: Политици и приятели с последен спомен за Нери Терзиева

Кадърът е от времето, когато Терзиева е прессекретар на президента Петър Стоянов. Преди това тя създава “Ефир 2” - телевизионният канал, който следеше не пулса на политиците, а този на обществото.

Журналистиката с характер от ефира не остава ненаказана. Нери Терзиева е уволнена. „Моменталната реакция, на няколко човека от екипа в телевизиите, аз съм един от тях, беше, че напуснахме заедно с нея”, спомня си Петко Георгиев, журналист.

По-късно честотата на “Ефир 2” беше приватизирана, а тези кадри влизат във филма на журналиста Екатерина Генова - "Ефир 2 - Снимка за спомен".

„Снимката за спомен за Нери е тъжна по две причини - проектите, които направихме заедно с Нери и които тя беше измислила и създаде - вече ги няма в реалността”, спомня си Екатерина Генова, журналист.

Асоциацията на европейските журналисти обмисля създаването на журналистическа програма под наименованието “Идеята Нери”, която да подпомага развитието на качествена българска журналистика.
NOVA