Гледат мярката на Октоподите
Гледат мярката на Октоподите / снимка: Sofia Photo Agency

Софийският апелативен съд ще заседава по мярката за неотклонение на задържаните при полицейската акция "Октопод", която беше проведена на 10 февруари. Тогава бяха задържани 13 души, като обвинението поиска постоянното задържане на седем от тях.

Миналата седмица първоинстанционният градски остави в ареста соченият за лидер на групата и бивш сътрудник на ДАНС Алексей Петров-Трактора, както и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група, занимаваща се повече от 12 години с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности. Тогава съдът счете, че показанията на анонимни свидетели са достатъчно основание "Октоподът" да остане в ареста.

Алексей Петров отрече обвиненията срещу него и коментира пред съда, че акцията е политическа репресия от страна на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Градският прокурор Николай Кокинов обяви, че по случая има 10 нови свидетели, които са дали показания срещу цялата група.