Председателят на Народното събрание Димитър Главчев
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев / Darikradio.bg, Людмил Кърджилов
Оставката е личен акт и трябва да се съобразяваме с желанието на този, който я подава. Това е мнението на председателя на НС Димитър Главчев. Очаква се евентуално в петък следващата седмица да е ясен новият здравен министър, като след постъпване на предложение от премиера Бойко Борисов парламентът ще го гласува, стана ясно от думите на Главчев в предаването "Седмицата" по Дарик. В следващите дни народните избраници ще посветят времето си на данъчни закони и приемането на бюджета за следващата година на първо четене.

Здравният министър Николай Петров подаде оставка

ГЕРБ вече има номинация за нов здравен министър на мястото на подалия оставка проф. Николай Петров. Името му ще бъде обявено на 10 ноември, каза в събота премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

ГЕРБ не бързали с новия здравен министър

"Оставката е личен акт и трябва да се съобразим с желанието на този, който я подава", категоричен бе парламентарният шеф Димитър Главчев пред Дарик. На въпрос за аналогия със случая с народния представител Делян Добрев, Главчев коментира, че и оставката на депутата, и тази на министър Петров са морален акт. "Гласувах въздържал се за Делян Добрев", заяви Главчев и допълни "Има три бутона на пулта, всеки гласува както намери за добре и както смята".

Парламентът реши: Делян Добрев остава депутат

Според шефа на НС най-малкото не е редно да не бъде приета нечия оставка, след като тя е подадена. "В случая с Делян Добрев колегите искаха да покажат своята подкрепа към него, това е един морален акт, не юридически", каза той. Юридически ще видим какво е тълкуването на Конституционния съд, допълни Главчев, визирайки това, че опозицията атакува решението на Народното събрание да задържи Добрев на депутатската банка.

БСП атакува пред КС решението на парламента да остави Делян Добрев депутат

Да оставим решението на КС и оттам нататък ще видим, коментира Главчев.

Периодът за вот на недоверие не е избран случайно, смята премиерът

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев
Darikradio.bg, Людмил Кърджилов

Доста спорно е дали трябва да се внася вот на недоверие към правителството в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, смята Главчев по повод готвения от опозицията ход и попита какъв е знакът.

Той отчете, че тепърва ще се види дали вотът на недоверие ще е за корупцията, каквито били първоначалните нагласи, тъй като при приобщаването към БСП на други сили по темата избивали и други въпроси. "Може би така ако върви, е най-добре да се отиде към вот на недоверие за цялостна политика", каза парламентарният шеф, като напомни, че при внасяне на такъв вот на недоверие, ако той не мине, не може да се иска нов за период от шест месеца. "Ако ще се внася вот на недоверие, поне този жест могат да направят от опозицията, за да е спокойно председателството на Съвета на ЕС", каза Главчев.  

"Струва си да демонстрираме, че надписът на НС, който е и слоган на европредседателството ни - "Съединението прави силата", има смисъл", смята той.