Удостоверяването на машините за гласуване ще приключи до 26 май
НОИ взе решение пенсиите да се увеличат с 11% от 1 юли и то в съответствие с всички правила как се определя размерът им. Не може и пенсиите на хората да са предизборен плакат. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на редовното заседание на Министерския съвет.

Основната цел е провеждането на честни и прозрачни избори и всичко върви по план. Удостоверяването на машините върви по план. Очаква се този процес да приключи до 26 май, обяви още Главчев.

ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за изборите (СНИМКИ)

Министър-председателят също така добави, че е провел среща с организацията "Прозрачност без граници" във връзка с подготовката за изборите.

Главчев коментира и президентските избори в Република Северна Македония. "Многократно сме заявявали, че сме "за" европейската перспектива пред тях, но те трябва да извървят пътя. Това минава през спазването на всички договори. Имаше такъв 2017 година и след това 2022 година във формат целия ЕС. Трябва да спазват всички договорености, ние няма да сме им пречка", коментира още премиерът.
 

Димитър Главчев с предтавители на "Прозрачност без граници"
пресцентър, МС



По-късно от пресслужбата на МС и публикуваха подробности от срещата с организацията "Прозрачност без граници".

"Служебният кабинет стриктно се придържа към действащото изборно законодателство и последователно работи за организирането на честни и прозрачни избори", заяви министър-председателят Димитър Главчев на среща с председателя на борда на директорите на „Transparency International“ Франсоа Валериан и изпълнителния директор на българското представителство на организацията, Асоциация „Прозрачност без граници“, Калин Славов.

Премиерът Главчев изтъкна международния престиж на организацията и приветства проактивното й отношение към прозрачността на изборния процес. Настоящата 2024 година е белязана от избори в световен мащаб, за нас важен въпрос е администрирането на вота, посочиха от „Прозрачност без граници“. Министър-председателят Главчев беше категоричен, че каквото зависи от служебното правителство, ще бъде свършено по най-добрия начин.

Борбата с корупцията беше друг акцент в разговора в Министерския съвет. Премиерът Димитър Главчев открои възможностите за още по-тясно сътрудничество в рамките на Националния съвет по антикорупционни политики и Гражданския съвет към него. Министър-председателят и представителите на „Прозрачност без граници“ бяха единодушни относно значението на активното взаимодействие между институциите, неправителствения сектор и гражданите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня