Гласуваме с бели бюлетини на местния вот
Гласуваме с бели бюлетини на местния вот / netinfo

На местните избори през есента ще се гласува с отделни бели бюлетини с възможност за една преференция при вота за общински съветници. Това реши Народното събрание, като прие на второ четене промените в текстове от Закона за местните избори.

След близо час обсъждания, процедури и четири гласувания БСП и ДПС се пребориха против интегралната бюлетина. НДСВ и опозицията настояваха на местните избори да се гласува с една обща бюлетина. Искането им на два пъти беше прието от залата, но след прегласувания – отхвърлено.

В знак на протест жълтите, десните и „Атака” гласуваха против основния текст на един от параграфите в закона и така беше отхвърлено въвеждането на бюлетини за избор на районни кметове. Народните представители така създадоха прецедент, тъй като в сряда те въведоха възможността за пряк избор на районни кметове, а днес отхвърлиха бюлетините, с които да бъдат избирани.

По искане на левицата тече поименна проверка, която да установи дали в залата наистина има над 200 депутати, както показват гласуванията. Мнозинството обаче, има нужда от време, за да се опита да поправи правния гаф.