Гиньо Ганев: Пациенти и лекари са поставени в неравностойно положение
Гиньо Ганев: Пациенти и лекари са поставени в неравностойно положение / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Пациенти и лекари са поставени в неравностойно положение. Пациентът отива при лекаря с тревога и очакване. Неговата безпомощност определя непозволено самочувствие на лекарските състави", коментира Гиньо Ганев. Националният омбудсман бе във Великотърновската болница, за да представи Европейската харта за правата на пациента, както и специално изготвен наръчник на пациента.

Според него здравният закон не защитава реално правата на пациентите, а специалната комисия, която е трябвало от три законопроекта да състави един, все още не го е направила. Най-честите жалби, свързани със здравеопазването, са за достъпа до скъпоструващи лекарства и за некачествена медицинска помощ.

Гражданите се оплакват и от липса на достатъчно направления, както и от отказ на медицинска помощ при липса на осигуровки. „Дали човек е здравноосигурен или не, той трябва да получи съответната медицинска помощ своевременно, качествено, достъпно и безплатно, както е заложено в Конституцията. За това кога и как ще плати си има други нормативни документи. Но на първо място е помощта", каза още Гиньо Ганев.

Други новини от Велико Търново