Германски експерт ще подпомага Пътния фонд
Германски експерт ще подпомага Пътния фонд / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Германски експерт ще подпомага най-малко една година ръководството на Пътния фонд. Това съобщи по време на първата си среща с българските евродепутати вицепремиерът без портфейл Меглена Плугчиева. Тя изтъкна, че нарушената комуникация с европейските институции и ОЛАФ е една от причините за слабите ни резултати досега.

Според участници в двучасовата среща в МС на нея не е бил обсъждан въпросът за 50-те фирми, получили неправомерно средства по програми на ЕС и попаднали в черния списък. Вицепремиерът, отговорен за усвояването на евросредствата, ще се срещне отново с евродепутатите ни през юли.

Системите за координация, комуникация и контрол на еврофондовете трябва да заработят ефективно, за да върви България напред, е казала още пред българските евродепутати Меглена Плугчиева.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова е информирала евродепутатите ни относно очакванията на страната ни за доклада на Еврокомисията през юли и настроенията в отделните страни членки по повод реформите в областта на правосъдието и вътрешният ред. Грънчарова призна, че на срещата само бегло е станало въпрос за черния списък с фирмите, получили неправомерно евросредства.

„Това не беше тема на разговора в конкретика, с изключение на това, че Плугчиева маркира темата като нещо, по което се работи”, каза още Грънчарова.

И според евродепутатите на „Атака” и ГЕРБ Слави Бинев и Душана Здравкова на срещата при Плугчиева не се е обсъждал черният списък с български фирми.

Двамата се въздържа да прогнозират отсега доклада на ЕК, но не спестиха критики към управлението:

„Ние не сме някаква кряскава опозиция, ние сме конструктивна опозиция, но тогава, когато има ответна реакция”, каза Бинев.

„Формулирах осем въпроса, които съм й ги предоставила в писмен вид, защото не бива да се правят нещата на пожар и само защото за пореден път трябва да отчетем нещо пред ЕК”, заяви от своя страна Душана Здравкова.

Сред въпросите на евродепутата от ГЕРБ е бил и този за забавянето на тел.112, тема-акцент на цялата среща.